Chrom w walce z depresją
PAULA • dawno temuChrom jest jednym z podstawowych mikroelementów. Można go znaleźć w ziarnach, grzybach, wątrobie oraz w drożdżach piwnych. Dziś już wiemy, że może on odgrywać ważną rolę w regulacji naszego nastroju.
Na nasze samopoczucie wpływają zarówno czynniki z wnętrza organizmu jak i te, które docierają ze świata zewnętrznego. Istnieje prosty sposób na równowagę nastroju przez to, co spożywamy.
Naukowcy przebadali działanie chromu, zarówno przyjmowanego oddzielnie jak i w połączeniu z lekami przeciwdepresyjnymi. Okazuje się, że chrom jest przydatny w leczeniu zaburzeń nastroju, począwszy od łagodnej do ciężkiej i bardziej odpornej na leczenie depresji.
W nietypowej odmianie depresji chorzy mają napadowy apetyt i nadmiernie przybierają na wadze, w przeciwieństwie do innej odmiany choroby, charakteryzującej się niepokojem, utratą apetytu, bezsennością i utratą masy ciała. Naukowcy z Duke University udowodnili, że dawka dobowa 600 mcg chromu doprowadziła do znacznego zmniejszenia objawów u osób o nietypowej depresji. Dawka była znacznie wyższa od tej, którą stosuje się w trakcie normalnej diety. Stwierdzono, że znacznie zmniejszyła ona skłonność do przejadania się.
Nie jest całkowicie wyjaśnione, w jaki sposób chrom przeciwdziała depresji. Wiemy, że ma on wpływ na neuroprzekaźniki w mózgu, odpowiedzialne za uwalnianie noradrenaliny. To również wpływa na zwiększenie wydzielania serotoniny.
Działanie chromu na nasze samopoczucie, może być też związane z jego wpływem nainsulinę - hormon, który kontroluje ilość cukru we krwi. Z depresją związana jest odporność organizmu na działanie insuliny.
Naukowcy stwierdzili również, że osoby chore na cukrzycę są szczególnie podatne na depresję. Dokłądnie, szacuje się, że są one przynajmniej dwa razy bardziej narażone na zachorowanie, niż reszta społeczeństwa. U ogromnej większości cukrzyków, przyczyną choroby nie jest brak insuliny, ale wzrost odporności organizmu na ten hormon. Badania przeprowadzone przez naukowców w Louisiana State University wykazały, że chrom zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę i wpływa na zmniejszenie ilości glukozy we krwi, wykorzystując ją do wytwarzania energii.
Suplementy chromu są powszechnie dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Reklamuje się je jako pomoc w odchudzaniu, chociaż nie ma wiarygodnych dowodów na poparcie tego twierdzenia. Nie należy też przyjmować ich w nadmiarze, gdyż duże dawki chromu mogą powodować zaburzenia czynności nerek oraz mutacje genetyczne.
Źródło: psychologytoday.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze