Jemy za dużo cukru!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNa cukrzycę choruje obecnie ok. 2,5 mln Polaków, spośród których aż 750 tys. nie jest świadomych istnienia problemu. Co roku z jej powodu umiera 6,5 tys. naszych rodaków. Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 zwiększa się wraz z otyłością czy nadwagą. Przed chorobą ustrzec się można, ograniczając ilość spożywanych węglowodanów i tłuszczów oraz uprawiając sport. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Z tej okazji przeprowadzono badanie, z którego wynika, że Polacy wciąż spożywają zbyt dużo cukrów prostych i tłuszczów nienasyconych. Jak podaje TNS, 35% spośród nas dodaje do herbaty lub kawy aż 2–3 łyżeczki cukru. To stanowczo za dużo! Dodatkowo, w ciągu dnia konsumujemy ok. 50 g cukru, czyli równowartość 10 łyżeczek. Statystyki dotyczące tłuszczów nie są dużo lepsze – dzienne spożycie tłuszczów nasyconych na jednego Polaka wynosi średnio 100 g.
Jak podaje WHO, ok. 55% dostarczanej organizmowi energii powinno pochodzić z węglowodanów, z czego cukry proste stanowić powinny mniej niż 10%. Jeżeli chodzi o tłuszcze, nie powinny one stanowić więcej niż 30% dziennej energii, a u osób aktywnych fizycznie – 35%. Tymczasem okazuje się, że dieta typowego Polaka składa się w 13% z cukrów prostych i w 38% – z tłuszczów. Jako pierwszy krok na drodze do zmiany szkodliwych nawyków żywieniowych, eksperci programu „Wiem, co wybieram” zalecają ograniczoną konsumpcję cukru, tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych trans. Z drugiej strony, zachęcają do zastępowania ich węglowodanami złożonymi i tłuszczami nienasyconymi, takimi jak omega-3.
*Źródło logo: materiały prasowe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze