Węglowodany, które pozwolą ci schudnąć
10. Węglowodany wrogiem odchudzania?
Węglowodany postrzegane są jako składnik, którego należy się na diecie pozbyć, gdyż sprawiają, że tyjemy. Jest to jednak nieprawda – kluczem jest, aby pamiętać o tym, żeby spożywać odpowiednie węglowodany. Najlepiej jeśli mają przynajmniej 2-3 gramy błonnika, który jest wolniej trawiony i zaspokaja głód na dłużej. Wybierz tych 9 smacznych produktów, które sprawią, że będziesz mieć płaski brzuch i energię na cały dzień.
9. Jęczmień
1⁄2 kubka ugotowanego jęczmienia to 97 kalorii, 22 g węglowodanów i 3 g błonnika. Szwedzkie badania sugerują, że jęczmień zwalcza głód na dłużej, gdyż podnosi poziom cukru wolniej niż np. pączek, co oznacza, że nie odczuwamy niedługo po zjedzeniu kolejnego napadu głodu. Porcja jęczmienia to nawet 20-25% dziennej zalecanej dawki błonnika.
8. Zielony groszek
1⁄2 kubka ugotowanego groszku to 67 kalorii, 12,5 g węglowodanów i 4,5 g błonnika oraz 12% dziennej zalecanej dawki cynku, który znany jest ze swoich właściwości zwalczania przeziębień. Co więcej, cynk sprawia też, że podnosi się poziom leptyny – hormonu, który wysyła sygnał mózgowi, że jest się najedzonym.
7. Pełnoziarnisty makaron
60 g suchego makaronu to 198 kalorii, 43 g węglowodanów i 5 g błonnika. Badania pokazały, że zwiększone spożycie produktów pełnoziarnistych (około 3 porcje dziennie) powiązane jest z niższym BMI oraz mniejszym obwodem brzucha. Ważne jest jednak, aby porcja makaronu miała od 100 do 200 kalorii (około 1⁄2-1 kubek ugotowanego makaronu), ponieważ ma ona stanowić składnik posiłku, a nie cały posiłek.
6. Dynia szparagowa
1 kubek pokrojonej w kostkę pieczonej dyni to 115 kalorii, 30 g węglowodanów i 9 g błonnika. To jeden z tych świetnych produktów, który napełnia żołądek, dostarczając aż 9 g błonnika.
5. Chleb razowy
2 kromki chleba pełnoziarnistego to 160 kalorii, 30 g węglowodanów i 8 g błonnika. Kiedy chcesz zgubić zbędne kilogramy, nie musisz rezygnować z tostów czy kanapek – należy jednak czytać etykiety i wybierać chleb w 100% z pełnego ziarna, którego kromka ma 80-90 kalorii, przynajmniej 2 g błonnika i mniej niż 1 g cukru.
4. Fasola
1⁄2 kubka niskosodowej czarnej fasoli to 109 kalorii, 20 g węglowodanów i 8 g błonnika. Spożycie fasoli obniża szanse przytycia o 23% oraz nadwagi o 22%. Każda fasola ma zdrowe składniki odżywcze, jednak pamiętaj, aby dokładnie odcedzić fasolę z puszki, by zmniejszyć ilość spożywanego sodu.
3. Popcorn
3 kubki to 93 kalorie, 19 gramów węglowodanów i 3,5 grama błonnika, więc jeśli masz ochotę na przekąskę, sięgnij po popcorn zamiast po chipsy. 3 kubki to taka sama ilość kalorii jak w przypadku 9 zwykłych chipsów ziemniaczanych.
2. Owsianka
1⁄2 kubka suchej owsianki to 153 kalorie, 27 gramów węglowodanów i 4 gramy błonnika. Połowa błonnika w owsiance to błonnik rozpuszczalny, który opóźnia opróżnianie żołądka i wzmaga uczucie sytości. Co więcej, badania sugerują, że rozpuszczalny błonnik pomaga obniżać ilość tkanki tłuszczowej – tej, która powiązana jest z chorobami krążenia i cukrzycą.
1. Komosa ryżowa
1⁄2 kubka ugotowanej komosy ryżowej to 111 kalorii, 20 gramów węglowodanów i 2,5 grama błonnika. Komosa ryżowa zawiera wszystkie 9 podstawowych aminokwasów, których ciało potrzebuje, aby budować chude, spalające kalorie mięśnie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze