Największe kłamstwa na temat diety wegańskiej
7. Korzyści zdrowotne diety wegańskiej wynikają z rezygnacji z mięsa
Warto wiedzieć, że weganie całkowicie rezygnują ze spożywania mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania tej diety są wynikiem eliminacji z diety białej mąki, rafinowanych olejów oraz tłuszczy trans, a nie tylko mięsa zwierzęcego.
6. Cholesterol zawarty w żywności jest szkodliwy
Najnowsze publikacje naukowe potwierdzają, że cholesterol obecny w żywności wcale nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi. Dobrym przykładem są jaja kurze, których spożywanie do niedawna należało ograniczyć do minimum. Obecnie wiadomo, że żółtko jaja kurzego zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które mogą się wręcz przyczynić do obniżenia poziomu złego cholesterolu.
5. Wegetarianie i weganie żyją dłużej, bo nie jedzą mięsa
Istnieje wiele badań sugerujących, że wegetarianie i weganie żyją dłużej. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że osoby poddające się zdrowym dietom prowadzą zdrowy tryb życia, czyli są aktywne fizycznie i ograniczają bądź całkowicie eliminują używki. Dlatego nie można stwierdzić, że predyspozycje te wynikają z eliminacji mięsa z diety.
4. Istnieje wiele powodów przemawiających za dietą wegańską
To prawda, ale warto również wziąć pod uwagę publikacje naukowe przemawiające na korzyść racjonalnie zbilansowanej diety, której podstawą są węglowodany złożone, białka zwierzęce i tłuszcze roślinne.
3. Białko zwierzęce jest szkodliwe
Weganie twierdzą, że białko pochodzenia zwierzęcego jest niekorzystne dla zdrowia. W rzeczywistości stanowi ono pełnowartościowy i łatwo przyswajalny dla organizmu ludzkiego składnik. Co więcej, jest ono źródłem aminokwasów niezbędnych dla prawidłowego przebiegu wielu procesów w ustroju człowieka. Badania naukowe potwierdzają również, że białko zwierzęce jest zdecydowanie bardziej wartościowe dla człowieka, aniżeli białko roślinne.
2. Organizm człowieka nie jest przystosowany do trawienia mięsa
W opinii wegan człowiek z natury jest roślinożercą, a jego ciało nie jest przystosowane do jedzenia zwierząt. Prawda jest taka, że ludzie jedzą mięso od milionów lat, a układ pokarmowy doskonale radzi sobie z trawieniem mięsa zwierzęcego i całkowicie wykorzystuje zawarte w nim składniki odżywcze.
1. Spożywanie mięsa przyczynia się do wielu chorób
Prawda jest taka, że schorzenia serca, cukrzyca oraz choroby nowotworowe to stosunkowo nowe problemy zdrowotne, na które narażeni są różni ludzie. Mięso spożywane jest od dziesiątek lat, więc trudno uważać je za czynnik odpowiedzialny za wystąpienie wcześniej wymienionych chorób. Co więcej, badania naukowe potwierdzają brak związku pomiędzy spożywaniem chudego mięsa a chorobami serca, rakiem oraz cukrzycą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze