Czy słyszałaś o diecie warzywnej?
BEATKA • dawno temuDieta warzywna kojarzona jest głównie z dietą wegetariańską lub dietą wegańską. Jednak dieta wegetariańska jest, ściśle mówiąc, dietą bezmięsną. Tymczasem dieta warzywna zakłada jedzenie głównie warzyw i owoców. Istnieją różne odmiany tego typu diety. Warzywa są produktami jednocześnie niskotłuszczowymi i sycącymi. W ciągu dnia jadłospis ułożony według diety warzywnej dostarcza zaledwie 600 kcal. Osoba będąca na diecie, mimo tak małej podaży kalorii, nie odczuwa głodu.
Zasady diety warzywnej
Dieta warzywna to dieta dla zdrowia. Jest ona prostym sposobem odżywiania. Na tej diecie można przebywać od 5 do maksymalnie 10 dni. Przewidywana utrata wagi to 3–5 kilogramów. Głównymi produktami diety są warzywa. Oprócz nich zalecane jest codzienne dostarczenie do organizmu około 125 g chudego mięsa/175 g gotowanej ryby, 150 g jogurtu naturalnego/125 ml mleka/250 g maślanki, łyżki masła/2 łyżek sosu winegret/2 łyżek oliwy z oliwek, 100 g chleba razowego lub pełnoziarnistego. Dieta jarzynowa (warzywna) wykorzystuje zapychające właściwości warzyw, gdyż mają dużo błonnika. Zalety błonnika są powszechnie znane – oczyszcza przewód pokarmowy oraz przyspiesza przemianę materii.
Jak stosować dietę warzywną? Dietę można stosować maksymalnie przez 10 dni. W tym czasie podstawą naszych posiłków są warzywa. Na tej diecie nie trzeba liczyć kalorii. Jest to dobra wiadomość dla wszystkich niecierpliwych. Warzywa można przygotowywać na różne sposoby: warzywa duszone, gotowane, blanszowane, kiszone, surowe. Zimą lepiej zjadać więcej warzyw gotowanych, gdyż dostarczą do naszego organizmu ciepła.
Jakich ziół można używać w diecie warzywnej? Pieprz, ziołowe przyprawy naturalne, sok z cytryny. Nie można używać soli, którą warto wykluczyć z diety już na zawsze. Sól zatrzymuje wodę w organizmie i utrudnia odchudzanie. Podczas stosowania diety należy jak najwięcej pić. Wskazane jest picie co najmniej ośmiu szklanek wody dziennie. Warto polubić zieloną herbatę lub czerwoną herbatę. Nie trzeba rezygnować z kawy, niemniej jednak należy ograniczyć jej spożycie do niezbędnego minimum.
Przykładowe menu diety warzywnej
Na śniadanie warto zjeść kromkę chleba z cukinią i 2 pomidorami. Żeby kanapka była pełniejsza, można dodać do niej łyżkę twarożku, a na wierzch posypać posiekany szczypiorek. Inna propozycja: chleb z rzodkiewką, ogórkiem i twarożkiem. Żeby przygotować twarożek, potrzebne są opakowanie serka homogenizowanego i zioła, takie jak bazylia, oregano, koperek, tymianek. Doprawiamy czarnym pieprzem lub pieprzem cayenne. Do twarożku dodajemy pokrojone w kostkę ogórek zielony i rzodkiewkę.
Obiad może składać się z zupy. Pamiętajmy, że zup nie trzeba gotować na wywarach mięsnych. Równie smaczne, a znacznie mniej kaloryczne są zupy gotowane na warzywach. Zupa ogórkowa będzie smaczna i pożywna. Jak przygotować wywar z warzyw? Do wody wrzucamy cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę białą, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy wszystko. Gdy warzywa będą miękkie, należy dodać starte ogórki kiszone (razem z sokiem z ogórków). Zabielamy jogurtem naturalnym i dodajemy posiekany świeży koperek.
Lekka kolacja nie obciąży naszego żołądka i nie dopuści do powstania uczucia głodu. Na kolację wskazane są wszelkiego rodzaju sałatki warzywne. Przykładowo: sałatka z zielonej sałaty, marchewki, rzodkiewki, zielonego ogórka. Sałatkę doprawiamy jogurtem naturalnym zmieszanym z musztardą i ziołami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze