Przetwory owocowo warzywne
ALICJA • dawno temuZamiast domowych konfitur – dżemy z marketów, zamiast świeżej sałatki – sałatka firmowa z pudełka. Z braku czasu na przygotowywanie posiłków coraz częściej sięgamy po gotowe produkty, co może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, co tracisz sięgając po tanie zamienniki.
Dżemy i konfitury
Przyrządzanie konfitur, czy to w domu, czy w fabryce, zawsze wiąże się ze smażeniem czy gotowaniem owoców. W wyniku długotrwałej obróbki owoce tracą cenne składniki odżywcze, w tym duże ilości witaminy C. Mimo to, nadal zachowują sole mineralne oraz błonnik. Domowe przetwory wypadają korzystniej od firmowych pod względem kaloryczności. Te drugie zawierają duże ilości substancji żelujących i zagęszczających, które dodają im kalorii. Poza tym, są wysokosłodzone. Co ciekawe, marketowe konfitury są zwykle mniej tuczące niż dżemy. W domowej spiżarce jest odwrotnie.
Zdrowe sałatki warzywne
Długa obróbka cieplna warzyw wpływa podobnie na ich właściwości odżywcze, co gotowanie owoców. Poza tym, dostępne w sklepach gotowe sałatki o wydłużonym terminie przydatności do spożycia są nafaszerowane kalorycznymi sosami lub oliwami pełnymi konserwantów. Zdecydowanie odradzane są osobom z nadwagą. Najzdrowsze są sałatki przyrządzone ze świeżych warzyw, skropionych oliwą z oliwek, która zapobiega utracie cennych witamin.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze