Bomby witaminowe
ALICJA • dawno temuNiektóre produkty spożywcze odznaczają się niezwykle dużą
zawartością witamin i właściwościami tonizującymi. Racjonalna dieta nie może
się bez nich obejść. Naturalne bomby witaminowe wzmocnią układ odpornościowy,
zniwelują uczucie osłabienia i przygnębienia. Sprawdź, co warto zjeść, aby
odzyskać energię i radość życia.
Właściwości kiełków
Rośliny będące w stadium wzrostu, czyli kiełkujące, są
jednym z najlepszych źródeł witamin, soli mineralnych i enzymów w maksymalnym
stężeniu, jakie może posiadać dana roślina. Zawartość cennych substancji
przewyższa dojrzałe rośliny o niemal 30%. Co więcej, kiełki są lekkostrawne i
nietuczące.
Skąd wziąć kiełki? Można je dostać w każdym sklepie ze zdrową
żywnością, warzywniaku i hipermarkecie. Dostępne są kiełki: słonecznika,
gorczycy, lucerny, rzodkiewki, kukurydzy, sałaty, pszenicy, roślin
strączkowych, sezamu, sałaty. Kanapka lub sałatka z kiełkami skutecznie zastąpi łykanie suplementów diety w tabletkach.
Będzie taniej i zdrowiej zwłaszcza, jeśli samodzielnie wyhodujesz kiełki.
Nasiona i instrukcje hodowli kiełków otrzymasz w sklepach ogrodniczych i
zielarskich.
Właściwości lecytyny
Lecytyna najczęściej kojarzy się z preparatem na poprawę
pamięci. Faktycznie, w aptekach dostępne są kapsułki z lecytyną wzbogacone
witaminą D, które mają usprawnić pamięć. Jednak zamiast sięgać po farmaceutyki
korzystniej jest wzbogacić dietę o naturalne produkty zawierające lecytynę,
czyli: ziarna maku i sezamu, orzechy brazylijskie, jaja kurze, kiełki gryki,
ziarna soi.
Lecytyna bardzo często zaliczana jest do witamin. Ma
dobroczynny wpływ na układ nerwowy i układ krążenia, poprawia pamięć i zdolność
koncentracji, zmniejsza poziom cholesterolu w organizmie, pobudza proces
przemiany związków lipidowych. Lecytynie przypisywane są również właściwości wspomagające
leczenie chorób wątroby oraz zdolność znoszenia uczucia zmęczenia fizycznego i umysłowego.
Drożdże piwne
Nie myśl tylko, że wychylając codziennie szklanicę piwa
wzmocnisz swoje zdrowie. W przypadku drożdży najważniejszy jest ich stan
nieprzetworzony. Drożdże spożywcze to nie to samo, co żywe drożdże. Drożdże bogate
są w witaminy z grupy B, witaminę D, oraz sole mineralne (cynk, magnez, żelazo,
fosfor). Posiadają wiele cennych dla człowieka właściwości, m.in.:
- pomagają zwalczyć uczucie zmęczenia, towarzyszące po ciężkim dniu pracy,
- działają pobudzająco na układ trawienny, przyspieszając tym samym proces przemiany materii,
- drożdże to naturalny środek na zaparcia,
- wspomagają odbudowę i chronią mikroflorę jelitową,
- wzmacniają odporność, dzięki eliminacji toksyn z organizmu.
Spożywaj drożdże w formie nieprzetworzonej. Poprósz nimi
zupę lub sos, albo dodaj do domowych wypieków. Drożdże mają lekko serowy
posmak. Jednak osoby podatne na alergie mogą nie tolerować drożdży. Dlatego
trzeba używać ich z umiarem, a przed spożyciem warto zasięgnąć opinii
specjalisty do spraw żywienia naturalnego.
Oprócz wyżej wymienionych, wzbogać swoją dietę o: glony,
czosnek, nasiona i suszone owoce. Te dodatki do potraw nie tylko nadadzą im
niepowtarzalnego smaku, ale regularnie spożywane przyniosą korzystne rezultaty
dla zdrowia. Urozmaicona dieta, skomponowana ze zdrowych i niskoprzetworzonych
produktów jest gwarantem zdrowia i dobrego samopoczucia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze