Żywność ekologiczna - czy aby na pewno?
ALICJA • dawno temuChoć żywność ekologiczna uznawana jest za zdrową, brak na to naukowych dowodów. Niezależnie od jej prozdrowotnych właściwości ekologiczna żywność jest o niebo smaczniejsza od nafaszerowanych chemią produktów spożywczych. Poza tym, produkty ekologiczne dobrze się sprzedają. Dlatego wielu producentów żywności sprzedaje swoje wyroby pod szyldem "eko", choć z ekologią nie mają nic wspólnego. Jak rozpoznać "eko podróby"?
Nie daj się nabrać
Uważaj na hasła reklamowe. Dobry marketing bywa kluczem do sukcesu dla producenta, ale niejednokrotnie wyprowadza konsumenta na przysłowiowe "manowce". Określenia typu "bio", "naturalny", "z serca Ziemi" nie są równoznaczne z pojęciem żywności ekologicznej. Żywność jest uznawana za ekologiczną wtedy, gdy spełnia szereg wymagań co do produkcji i dystrybucji produktów. Właściwym źródłem informacji powinny być dla was certyfikaty jakości, które przyznają akredytowane przez Ministerstwo Rolnictwa instytucje. Na chwilę obecną jest ich 11.
Placówki certyfikujące:
1. EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o. (PL-EKO-01).
2. PNG Sp. z o.o. (PL-EKO-02).
3. COBICO Sp. z o.o. (PL-EKO-03).
4. BIOEKSPERT Sp. z o.o. (PL-EKO-04).
5. BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o. (PL-EKO-05).
6. Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. (PL-EKO-06).
7. AGRO BIO TEST Sp. z o.o. (PL-EKO-07).
8. TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. (PL-EKO-08).
9. Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. (PL-EKO-09).
10. SGS Polska Sp. z o.o. (PL-EKO-10).
11. Control Union Poland Sp. z o.o. (PL-EKO-11).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze