8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

9. Tropikalne pysznościIstnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które owoce mogą okazać się prawdziwą niespodzianką!
Zdjęcie owoców / Shutterstock

9. Tropikalne pyszności
Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które owoce mogą okazać się prawdziwą niespodzianką!

8. Męczennica jadalna – marakujaAromatyczne w smaku, fioletowe, czerwone lub żółte owoce marakui są doskonałym źródłem witamin C i A oraz potasu i błonnika. Jeden owoc marakui zawiera tylko 16 kalorii. Owoce te można spożywać na surowo, z pestkami lub bez nich. Dodaje się je również do sałatek owocowych, jogurtów i deserów. Marakuję można także podawać jako dodatek do kurczaka, wieprzowiny lub ryby.
Zdjęcie autorstwa Suguri_F / CC BY

8. Męczennica jadalna – marakuja
Aromatyczne w smaku, fioletowe, czerwone lub żółte owoce marakui są doskonałym źródłem witamin C i A oraz potasu i błonnika. Jeden owoc marakui zawiera tylko 16 kalorii. Owoce te można spożywać na surowo, z pestkami lub bez nich. Dodaje się je również do sałatek owocowych, jogurtów i deserów. Marakuję można także podawać jako dodatek do kurczaka, wieprzowiny lub ryby.

7. KarambolaKarambola to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji, po pokrojeniu przypominający wyglądem gwiazdę. Dlatego karambola często nazywana jest gwiaździstym owocem. Jeden owoc zawiera tylko 40 kalorii i jest doskonałym źródłem witaminy C. Karambola nie zawiera pestek i nasion. Można ją po prostu pokroić i zjeść w całości, dodać do sałatek, a także używać do dekoracji. Osoby mające problemy z nerkami nie powinny jeść karamboli, gdyż zawiera substancje sprzyjające tworzeniu się kamieni nerkowych.
Zdjęcie autorstwa Mailamal / CC BY

7. Karambola
Karambola to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji, po pokrojeniu przypominający wyglądem gwiazdę. Dlatego karambola często nazywana jest gwiaździstym owocem. Jeden owoc zawiera tylko 40 kalorii i jest doskonałym źródłem witaminy C. Karambola nie zawiera pestek i nasion. Można ją po prostu pokroić i zjeść w całości, dodać do sałatek, a także używać do dekoracji. Osoby mające problemy z nerkami nie powinny jeść karamboli, gdyż zawiera substancje sprzyjające tworzeniu się kamieni nerkowych.

6. Owoce acaiOwoce acai pochodzą z Brazylii. Są to małe, ciemne, okrągłe owoce, przypominające wyglądem jagody lub winogrona. Znajduje się w nich wiele przeciwutleniaczy oraz innych składników pomagających zachować dobre zdrowie, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy czy fitoestrole. Z acai przyrządza się odżywcze soki lub dodaje się je do muesli.
Zdjęcie autorstwa Forest Starr and Kim S / CC BY

6. Owoce acai
Owoce acai pochodzą z Brazylii. Są to małe, ciemne, okrągłe owoce, przypominające wyglądem jagody lub winogrona. Znajduje się w nich wiele przeciwutleniaczy oraz innych składników pomagających zachować dobre zdrowie, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy czy fitoestrole. Z acai przyrządza się odżywcze soki lub dodaje się je do muesli.

5. MangoMango pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Owoce mango mają kolor zielony, żółty lub czerwony. Są źródłem witamin A i C, potasu oraz błonnika. Bardzo smaczne są świeże owoce. Wystarczy obrać je ze skórki, usunąć duże pestki i można rozkoszować się pysznym, ożywczym, tropikalnym smakiem.
Zdjęcie autorstwa sarangib / CC BY

5. Mango
Mango pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Owoce mango mają kolor zielony, żółty lub czerwony. Są źródłem witamin A i C, potasu oraz błonnika. Bardzo smaczne są świeże owoce. Wystarczy obrać je ze skórki, usunąć duże pestki i można rozkoszować się pysznym, ożywczym, tropikalnym smakiem.

4. PapajaPrzypominające kształtem gruszkę, owoce papai pochodzą z Ameryki Środkowej. Mają słodki miąższ oraz nadające się do spożycia pestki. Papaja jest cennym źródłem witaminy C oraz potasu. Zawiera również enzym – papainę, która pomaga w trawieniu białek. Jeden owoc papai zawiera około 118 kalorii. Niestety świeże owoce papai są trudno dostępne w Polsce. Można za to spróbować soku z papai lub herbaty z jej liści.
Zdjęcie autorstwa Janine / CC BY

4. Papaja
Przypominające kształtem gruszkę, owoce papai pochodzą z Ameryki Środkowej. Mają słodki miąższ oraz nadające się do spożycia pestki. Papaja jest cennym źródłem witaminy C oraz potasu. Zawiera również enzym – papainę, która pomaga w trawieniu białek. Jeden owoc papai zawiera około 118 kalorii. Niestety świeże owoce papai są trudno dostępne w Polsce. Można za to spróbować soku z papai lub herbaty z jej liści.

3. GranatOwoce granatu są wielkości jabłka i mają czerwony, głęboki kolor. Bogate są w błonnik oraz antyoksydanty. Tylko nasiona granatowca są jadalne. Można dodawać je do sałatek, jogurtów oraz deserów. Bardzo smaczny i zdrowy jest sok z granatu. Wiele badań potwierdza jego skuteczność w zapobieganiu rozwojowi raka.
Zdjęcie autorstwa Steven Depolo / CC BY

3. Granat
Owoce granatu są wielkości jabłka i mają czerwony, głęboki kolor. Bogate są w błonnik oraz antyoksydanty. Tylko nasiona granatowca są jadalne. Można dodawać je do sałatek, jogurtów oraz deserów. Bardzo smaczny i zdrowy jest sok z granatu. Wiele badań potwierdza jego skuteczność w zapobieganiu rozwojowi raka.

2. GujawaSoczysta, słodka, kwaskowa gujawa przypomina w smaku truskawki i gruszki. Jadalna skórka może być biała, żółta, różowa lub czerwona. Można spotkać owoce bez pestek lub z pestkami, które również są jadalne. Owoce gujawy są wspaniałym źródłem witaminy C. Zawierają też witaminę A, potas oraz błonnik. Można przyrządzać z nich soki, dżemy, a także dodawać do deserów.
Zdjęcie autorstwa momo / CC BY

2. Gujawa
Soczysta, słodka, kwaskowa gujawa przypomina w smaku truskawki i gruszki. Jadalna skórka może być biała, żółta, różowa lub czerwona. Można spotkać owoce bez pestek lub z pestkami, które również są jadalne. Owoce gujawy są wspaniałym źródłem witaminy C. Zawierają też witaminę A, potas oraz błonnik. Można przyrządzać z nich soki, dżemy, a także dodawać do deserów.

1. KiwiOwoce kiwi są bardzo popularne w Polsce. Jeden owoc zawiera tylko 70 kalorii, a jest wspaniałym źródłem potasu i błonnika. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Owoce kiwi często dodawane są do sałatek owocowych i soków. Bardzo smaczne są również świeże owoce.
Zdjęcie autorstwa Luc Viatour / CC BY

1. Kiwi
Owoce kiwi są bardzo popularne w Polsce. Jeden owoc zawiera tylko 70 kalorii, a jest wspaniałym źródłem potasu i błonnika. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Owoce kiwi często dodawane są do sałatek owocowych i soków. Bardzo smaczne są również świeże owoce.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Jedzenie nie dla sportowców Uzależnienie od leków przeciwbólowych Gdy toaleta pilnie poszukiwana... Współżycie w młodym wieku zwiększa ryzyko raka szyjki macicy Jak dbać o przetłuszczające się włosy? Opryszczka wargowa Problem niepłodności dotyka już około 15% par Social Media wpędzają w nałóg Kurzajki 10 porannych motywatorów do ćwiczeń Śmiech jest zaraźliwy Nikt nie chce zostać wyśmiany