8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

9. Tropikalne pysznościIstnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które owoce mogą okazać się prawdziwą niespodzianką!
Zdjęcie owoców / Shutterstock

9. Tropikalne pyszności
Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które owoce mogą okazać się prawdziwą niespodzianką!

8. Męczennica jadalna – marakujaAromatyczne w smaku, fioletowe, czerwone lub żółte owoce marakui są doskonałym źródłem witamin C i A oraz potasu i błonnika. Jeden owoc marakui zawiera tylko 16 kalorii. Owoce te można spożywać na surowo, z pestkami lub bez nich. Dodaje się je również do sałatek owocowych, jogurtów i deserów. Marakuję można także podawać jako dodatek do kurczaka, wieprzowiny lub ryby.
Zdjęcie autorstwa Suguri_F / CC BY

8. Męczennica jadalna – marakuja
Aromatyczne w smaku, fioletowe, czerwone lub żółte owoce marakui są doskonałym źródłem witamin C i A oraz potasu i błonnika. Jeden owoc marakui zawiera tylko 16 kalorii. Owoce te można spożywać na surowo, z pestkami lub bez nich. Dodaje się je również do sałatek owocowych, jogurtów i deserów. Marakuję można także podawać jako dodatek do kurczaka, wieprzowiny lub ryby.

7. KarambolaKarambola to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji, po pokrojeniu przypominający wyglądem gwiazdę. Dlatego karambola często nazywana jest gwiaździstym owocem. Jeden owoc zawiera tylko 40 kalorii i jest doskonałym źródłem witaminy C. Karambola nie zawiera pestek i nasion. Można ją po prostu pokroić i zjeść w całości, dodać do sałatek, a także używać do dekoracji. Osoby mające problemy z nerkami nie powinny jeść karamboli, gdyż zawiera substancje sprzyjające tworzeniu się kamieni nerkowych.
Zdjęcie autorstwa Mailamal / CC BY

7. Karambola
Karambola to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji, po pokrojeniu przypominający wyglądem gwiazdę. Dlatego karambola często nazywana jest gwiaździstym owocem. Jeden owoc zawiera tylko 40 kalorii i jest doskonałym źródłem witaminy C. Karambola nie zawiera pestek i nasion. Można ją po prostu pokroić i zjeść w całości, dodać do sałatek, a także używać do dekoracji. Osoby mające problemy z nerkami nie powinny jeść karamboli, gdyż zawiera substancje sprzyjające tworzeniu się kamieni nerkowych.

6. Owoce acaiOwoce acai pochodzą z Brazylii. Są to małe, ciemne, okrągłe owoce, przypominające wyglądem jagody lub winogrona. Znajduje się w nich wiele przeciwutleniaczy oraz innych składników pomagających zachować dobre zdrowie, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy czy fitoestrole. Z acai przyrządza się odżywcze soki lub dodaje się je do muesli.
Zdjęcie autorstwa Forest Starr and Kim S / CC BY

6. Owoce acai
Owoce acai pochodzą z Brazylii. Są to małe, ciemne, okrągłe owoce, przypominające wyglądem jagody lub winogrona. Znajduje się w nich wiele przeciwutleniaczy oraz innych składników pomagających zachować dobre zdrowie, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy czy fitoestrole. Z acai przyrządza się odżywcze soki lub dodaje się je do muesli.

5. MangoMango pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Owoce mango mają kolor zielony, żółty lub czerwony. Są źródłem witamin A i C, potasu oraz błonnika. Bardzo smaczne są świeże owoce. Wystarczy obrać je ze skórki, usunąć duże pestki i można rozkoszować się pysznym, ożywczym, tropikalnym smakiem.
Zdjęcie autorstwa sarangib / CC BY

5. Mango
Mango pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Owoce mango mają kolor zielony, żółty lub czerwony. Są źródłem witamin A i C, potasu oraz błonnika. Bardzo smaczne są świeże owoce. Wystarczy obrać je ze skórki, usunąć duże pestki i można rozkoszować się pysznym, ożywczym, tropikalnym smakiem.

4. PapajaPrzypominające kształtem gruszkę, owoce papai pochodzą z Ameryki Środkowej. Mają słodki miąższ oraz nadające się do spożycia pestki. Papaja jest cennym źródłem witaminy C oraz potasu. Zawiera również enzym – papainę, która pomaga w trawieniu białek. Jeden owoc papai zawiera około 118 kalorii. Niestety świeże owoce papai są trudno dostępne w Polsce. Można za to spróbować soku z papai lub herbaty z jej liści.
Zdjęcie autorstwa Janine / CC BY

4. Papaja
Przypominające kształtem gruszkę, owoce papai pochodzą z Ameryki Środkowej. Mają słodki miąższ oraz nadające się do spożycia pestki. Papaja jest cennym źródłem witaminy C oraz potasu. Zawiera również enzym – papainę, która pomaga w trawieniu białek. Jeden owoc papai zawiera około 118 kalorii. Niestety świeże owoce papai są trudno dostępne w Polsce. Można za to spróbować soku z papai lub herbaty z jej liści.

3. GranatOwoce granatu są wielkości jabłka i mają czerwony, głęboki kolor. Bogate są w błonnik oraz antyoksydanty. Tylko nasiona granatowca są jadalne. Można dodawać je do sałatek, jogurtów oraz deserów. Bardzo smaczny i zdrowy jest sok z granatu. Wiele badań potwierdza jego skuteczność w zapobieganiu rozwojowi raka.
Zdjęcie autorstwa Steven Depolo / CC BY

3. Granat
Owoce granatu są wielkości jabłka i mają czerwony, głęboki kolor. Bogate są w błonnik oraz antyoksydanty. Tylko nasiona granatowca są jadalne. Można dodawać je do sałatek, jogurtów oraz deserów. Bardzo smaczny i zdrowy jest sok z granatu. Wiele badań potwierdza jego skuteczność w zapobieganiu rozwojowi raka.

2. GujawaSoczysta, słodka, kwaskowa gujawa przypomina w smaku truskawki i gruszki. Jadalna skórka może być biała, żółta, różowa lub czerwona. Można spotkać owoce bez pestek lub z pestkami, które również są jadalne. Owoce gujawy są wspaniałym źródłem witaminy C. Zawierają też witaminę A, potas oraz błonnik. Można przyrządzać z nich soki, dżemy, a także dodawać do deserów.
Zdjęcie autorstwa momo / CC BY

2. Gujawa
Soczysta, słodka, kwaskowa gujawa przypomina w smaku truskawki i gruszki. Jadalna skórka może być biała, żółta, różowa lub czerwona. Można spotkać owoce bez pestek lub z pestkami, które również są jadalne. Owoce gujawy są wspaniałym źródłem witaminy C. Zawierają też witaminę A, potas oraz błonnik. Można przyrządzać z nich soki, dżemy, a także dodawać do deserów.

1. KiwiOwoce kiwi są bardzo popularne w Polsce. Jeden owoc zawiera tylko 70 kalorii, a jest wspaniałym źródłem potasu i błonnika. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Owoce kiwi często dodawane są do sałatek owocowych i soków. Bardzo smaczne są również świeże owoce.
Zdjęcie autorstwa Luc Viatour / CC BY

1. Kiwi
Owoce kiwi są bardzo popularne w Polsce. Jeden owoc zawiera tylko 70 kalorii, a jest wspaniałym źródłem potasu i błonnika. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Owoce kiwi często dodawane są do sałatek owocowych i soków. Bardzo smaczne są również świeże owoce.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Sprawdź, co powinnaś zabrać na majówkę! Niższa waga = dłuższe życie? Mikołajki z lizakiem MultiFan Badanie urodynamiczne ProbioBalance by Aliness® Sport & Fitness Balance W tym roku dotrzymasz noworocznych postanowień! Wielka Brytania kupuje kondomy dla RPA Uzależnienie od hazardu Poznaj zaskakujące korzyści aloesu Mężczyźni nie lubią mocnego makijażu Schudnij przed sylwestrem. Od dziś! Jedzenie, które wspomaga seks