Owoce w panierce
DAMIESA • dawno temu
Taki prosty zabieg pozwala wydobyć z owoców istotę smaku i wyczarować z nich prawdziwe dekoracje stołu. Szyszki, słodkie bombki, czy rozpływające się w ustach słodkości. Tylko od naszej kreatywności zależy sposób ich podania. A dodatki? Można w nich wybierać do woli, eksperymentując z ich komponowaniem ich na owocach. Nie ulega wątpliwości, że aby przyrządzić takie smakowitości, trzeba wiedzieć, co z czym łączyć, bo nieumiejętne dobranie deserowego duetu „owoc + słodki płaszczyk” może skończyć się niezbyt udaną mieszanką.
Oto kilka propozycji:
Czekolada – ten smakowity afrodyzjak jest jednym z najczęściej stosowanych w dekoracji owoców, bo świetnie komponuje się z wieloma z nich. Najlepiej komponują się z nią truskawki, pomarańcze, gruszki, banany. Do tego szampan i bita śmietana, i mamy świetną opcję na deser idealny np. zbliżający się na Dzień Kobiet (zwłaszcza, że sporo z nas przez większość dni w roku jest na ścisłej diecie).
Wiórki kokosowe – wytwarzane są z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego i świetnie nadają się do takich owoców jak: ananasy, banany czy brzoskwinie. Miękka, śnieżnobiała posypka jest świetnym elementem dekoracyjnym, a lekko „matowy” smak kokosa świetnie wydobywa soczysty smak owoców.
Miód– jego dodatek pozwala każdy owoc zmienić w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Lepka konsystencja doskonale utrzymuje na nich inne dodatki, więc można umieścić na nim np. płatki kukurydzine, czy musli. Do tego jest zdrowy i idealny na zimowe desery przeciwdziałając przeziębieniom. Składniki odżywcze owoców i lecznicze walory miodu w ramach deseru to jest to!
Orzechy, bakalie i migdały– wystarczy je tylko bardzo drobno zetrzeć na tarce, czy pokruszyć i posypać nimi owoce (wcześniej polane np. miodem, czy karmelem). Taka chrupiąca przekąska będzie świetną alternatywą dla lodów, a co najważniejsze – dużo mniej kaloryczna i dostarczająca zamiast pustych kalorii wielu witamin. Do tego świetnie wygląda wkomponowana na stole. Można zatem zaskoczyć gości i takie „iglaste kule” wkomponować np. w talerz ciast.
Cukierkowa polewa – nadaje się do takich owoców jak jabłka, gruszki, ananasy, czereśnie, czy śliwki. Fakt, ma sporo witamin bo taka lukrowa polewa, to w dużej mierze czysty cukier, ale smakowi owoców skąpanych w takiej polewie trudno się oprzeć.
Z innych dodatków można też pokusić się o użycie marcepanu, cynamonu, czy syropu klonowego.
Jaka panierka podoba Wam się najbardziej? Może macie własne pomysły na dodatki do owoców? Piszcie! Czekamy na Wasze propozycje!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze