Ty także możesz zostać bohaterką w swojej kuchni! Poznaj przepis na pyszny, domowy makaron
JOANNA HIRSZLER • dawno temuJeżeli jesteś wielbicielką makaronów, to musisz dodać ten przepis do swojej książki kucharskiej. Domowy makaron jest bowiem delikatniejszy w smaku i zdecydowanie bardziej smaczny, niż makaron zakupiony w sklepie. Jak go wykonać?
Najważniejsza jest mąka
Bez idealnej mąki nie uzyskasz doskonałego w smaku makaronu domowego. Potrzebna ci będzie mąka włoska typu „00”. Jest ona bardzo drobno zmielona, dzięki czemu uzyskasz niezwykle elastyczne ciasto na makaron.
Mieszanie składników
Mąkę w ilości 600 g wysyp do dużej miski lub bezpośrednio na kuchenny blat. W oddzielnym naczyniu rozbełtaj 6 jajek i dodaj je do mąki. Zagnieć składniki razem, aż do momentu uzyskania ciasta o idealnie gładkiej konsystencji.
Ugniatanie ciasta
Sekretem niezwykle delikatnego makaronu jest proces dokładnego ugniatania ciasta. Poświęć na to ok. 15 minut. Nie ograniczaj się wyłącznie do samego ugniatania dłońmi. Wykręcaj i rozciągaj ciasto w różnych kierunkach. Zobaczysz, że dzięki temu jego konsystencja nagle stanie się gładka i jedwabista w dotyku. Teraz zawiń ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.
Formowanie makaronu
Najprościej będzie, jeśli ciasto na makaron przepuścisz przez maszynkę do makaronu. Jeżeli jeszcze jej nie posiadasz, to masz idealny pretekst do dokonania takiego zakupu. Uwierz mi, że od tej pory często będziesz robić w domu własny makaron. Jeśli jednak nie posiadasz maszynki, rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj nożem paski o grubości 6–10mm.
Gotowanie makaronu
Pamiętaj, że świeże ciasto makaronowe szybko schnie. Nie pozostawiaj go na wierzchu dłużej niż 5 minut. Najlepiej od razu ugotuj makaron. Wrzuć go bezpośrednio do wrzącej i dobrze osolonej wody i gotuj, aż osiągnie pożądaną przez ciebie miękkość.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze