Lubisz spędzać czas w kuchni? Uważaj, gotowanie może ci zaszkodzić!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuOd dziesiątek lat kuchenkę mikrofalową podejrzewa się o niekorzystny wpływ na zdrowie. Jestem ciekawa, czy posiadasz to urządzenie we własnym gospodarstwie domowym. Jeśli tak, to na pewno zainteresuje cię ten artykuł. Mikrofalówka rzeczywiście może być groźna dla twojego zdrowia. Czego nigdy nie powinnaś w niej robić?
Podgrzewanie plastikowych pojemników
Czy zdarza ci się podgrzewać w kuchence mikrofalowej jedzenie znajdujące się plastikowych pojemnikach? Jeżeli nie jesteś pewna, czy nadają się one do mikrofali, to absolutnie ich do tego celu nie stosuj. Niektóre plastikowe pojemniki zawierają w składzie niekorzystny dla zdrowia bisfenol, który w trakcie podgrzewania w znaczących ilościach przenika do żywności.
Podgrzewanie wody
Będziesz zaskoczona, ale nie powinnaś podgrzewać w mikrofalówce wody. W trakcie tego procesu woda drastycznie szybko się ogrzewa do temperatury wyższej od wrzenia i nie przekształca się w parę. Wrzucając do takiej wody herbatę czy łyżkę cukru, narażasz się na rozpryśnięcie wrzątku po całej kuchni. Co więcej, może dojść do oparzenia skóry twarzy oraz innych odsłoniętych partii ciała.
Gotowanie surowego mięsa
Fale mikrofalowe emitowane przez mikrofalówkę, niestety, nie podgrzewają równomiernie jedzenia. Wkładając do kuchenki mikrofalowej surowy kawałek mięsa, ryzykujesz tym, że nie zostanie on poddany prawidłowej obróbce cieplnej. To z kolei zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze