Dziecko w kuchni – jak zadbać o jego bezpieczeństwo?
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuDzieci uwielbiają spędzać czas w kuchni. Pyszne dania wyczarowane w kilku produktów, wyśmienite ciasteczka, które w piekarniku zmieniają swoją postać i kolor i mnóstwo kuchennych gadżetów, których działanie trzeba poznać – tego nie sposób sobie odmówić. A dla mam pomoc dziecka w kuchni to świetna sprawa. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach, aby gotowanie z dzieckiem było bezpieczne.
Krok 1: Nadzoruj
Nigdy nie zostawiaj dziecka w kuchni bez opieki. W zasięgu ręki stoją ogromne szklane naczynia i rozgrzany piekarnik. Obserwuj nie tylko, co robi twoje dziecko, ale co dzieje się w pobliżu kuchenki. Upewnij się, że gaz jest wyłączony, nic się nie gotuje i nie piecze, by uniknąć niebezpieczeństwa pożaru. Nie daj się pochłonąć pracom kuchennym, gdy przebywa w kuchni dziecko. Bezpieczeństwo dziecka jest ważniejsze niż podanie obiadu na czas.
Krok 2: Pokazuj
Nie zakładaj, że dziecko potrafi pomieszać odpowiednio galaretkę czy wyłuskać fasolę. Jeśli mu tego nie pokażesz, nie nauczysz się. Takie małe lekcje kuchenne to nie tylko inwestycja w umysł dziecka, ale też umacnianie rodzinnych więzi i świetna zabawa.
Krok 3: Myj ręce
Prawidłowe zajmowanie się żywnością to cenna nauka na przyszłość. Zacznij więc jak najwcześniej uczyć dziecko, by przed dotknięciem mięsa czy innego pożywienia umyć ręce, a każde warzywo i owoc przepłukać. Nie używaj tej samej deski do krojenia surowego mięsa i waży, przepłukuj sztućce i korzystaj z kilku misek. Unikniesz zarazków, które bardzo szybko zadomawiają się w organizmach dzieci.
Krok 4: Dbaj o czystość
Miej pod ręką papierowe ręczniki na wypadek rozlania płynu. Nie stwarzaj ryzyka poślizgnięcia się i upadku, bardzo groźnych dla małych dzieci.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze