Zdrowe muffinki
DAMIESA • dawno temuPoszukując pomysłu na letnie desery, zamiast oddawać się pokusie kupienia kalorycznego ciastka z kremem czy tłustego pączka, zdecydowanie rozsądniejszym wyjściem jest przyrządzenie pysznych, a zarazem niskokalorycznych muffinek. Ich popularność wiąże się z tym, że nie są wielkim kulinarnym wyzwaniem, więc na ich wykonanie mogą pokusić się nawet najwięksi amatorzy w kuchni.
Muffinki z owocami
Ten typ babeczek jest nie tylko słodką przekąską na deser, ale także tym rodzajem łakoci, który jednocześnie dostarcza organizmowi wielu cennych witamin. Aby przygotować takie puszyste muffinki należy naszykować następujące składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, pół szklanki mleka, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 5 łyżek masła, 1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego oraz 5 łyżek cukru. Jeśli chodzi o dobór owoców jest to pełna dowolność. Świetnie sprawdzą się banany, maliny, truskawki czy suszone śliwki. Owocowe babeczki nie komponują się z arbuzami czy kiwi, ze względu na fakt, że zawierają zbyt dużo wody. Przygotowując masę należy wymieszać masło z cukrem, esencją waniliową oraz jajkiem, a następnie dodać mleko. Na koniec do tak przyrządzonej mieszanki dorzuca się owoce, proszek do pieczenia i ubija wszystkie składniki na gładką masę. Po jej wyrobieniu należy nią napełnić kubeczki do muffinek, posypać ich wierzch wybranymi orzechami i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni, aż do wyrośnięcia. Optymalny czas ich pieczenia to zazwyczaj około 30 minut, ale może się różnić w zależności od użytych owoców. Warto więc na bieżąco doglądać wypiek, sprawdzając wykałaczką jego miękkość.
Muffinki z otrębami
Takie rozwiązanie kulinarne także cechuje się dużą wartością odżywczą. Otręby są bowiem cennym źródłem błonnika. Jeśli chodzi o przygotowanie należy zaopatrzyć się w następujące produkty: 2 jajka, szklanka mąki, 250 ml mleka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 szklanki otrąb żytnich, łyżeczka cynamonu, skórka z pomarańczy, pół szklanki rodzynek, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. W pierwszej kolejności należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do niej mleko rozmieszane wcześniej z jajkiem oraz ekstrakt waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, należy wsypać także cynamon, a na sam koniec otręby żytnie. Ich ilość tak naprawdę zależy od indywidualnych gustów. Powstałą masę przelewa się do foremek na muffinki, a ich wierzch dekoruje rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Tak przygotowanebabeczki z otrębami umieszcza się w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni na ok. 25 minut (okres ten jest krótszy niż w przypadku muffinek z owocami, ze względu na fakt, iż użyte składniki są suche).
Ciekawym pomysłem kulinarnym jest także połączenie otrąb owsianych z miodem, takie zestawienie składników spowoduje, że babeczki będą słodkie i bardziej wilgotne, a więc pozostawią uczucie sytości w żołądku na wiele dłużej. Decydując się na takie rozwiązanie należy pamiętać o tym, aby miód wcześniej rozpuścić w mleku, a dopiero potem połączyć go z innymi składnikami. Dobrze będą też smakować marchewkowe muffiny z otrębami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze