Jak zrobić bananowe muffinki?
DAMIESA • dawno temuPodobno najlepiej smakują na ciepło, ale równie dobre są także po ostygnięciu, bo muffinki, to ten rodzaj ciastek, który nie da się nie lubić. Miękkie, puszyste, a co najważniejsze pozwalające na niezliczoną ilość przepisów np. z czekoladą, owocami, dyniowe, marchewkowe, a nawet dietetyczne!
Jak upiec dobre ciasto? Wystarczy zrobić muffinki bananowe. Owoc ten jest dostępny w sklepach przez cały rok, więc śmiało możemy je przyrządzić, kiedy tylko mamy na to ochotę.
Przepis ich zrobienie jest niezwykle prosty. Do ich wykonania potrzebujemy cztery sztuki rozdrobnionych na papkę bananów, do których dodajemy szklankę brązowego cukier, szklankę oleju i jajko. Wszystkie składniki należy ze sobą porządnie wymieszać, najlepiej przy użyciu miksera. Następnie do tak przyrządzonej masy dodajemy dwie szklanki mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i soli. I znów przez krótką chwilę mieszamy. W kolejnym etapie dodajemy pół szklanki śmietany i łyżkę stołową wanilii. Po finalnym wymieszaniu składników, masę wkładamy do foremek na muffinki i dekorujemy plasterkami bananów, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto urośnie i nabierze ładnego wyglądu.
Na sam widok, aż ślinka cieknie, więc jeśli chcecie podziwiać je nie tylko na filmiku, ale i Waszym stole zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, bo naprawdę warto!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze