Wypróbuj przepis na muffiny brownies, czyli unikalne połączenie karmelu i czekolady
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuMuffiny bez wątpienia należą do naszych ulubionych deserów – świetnie smakują, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Jeżeli jesteś miłośniczką tych przepysznych babeczek, już dziś wypróbuj przepis na muffiny brownies, czyli połączenie delikatnie karmelowego deseru z popularnym czekoladowym ciastem o wyrazistym, czekoladowym smaku. Zobacz, w jak prosty sposób je wykonasz!
Przepis na muffiny brownies
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj niezwykły przepis na czekoladowe muffiny. Do przygotowania 4 porcji tego smakowitego deseru potrzebować będziesz następujących składników:
Muffiny:
- 20 dag ciemnej czekolady (np. Toblerone);
- 35 g batonika karmelowego (np. Daim);
- 4 jaja;
- 3 łyżki mąki;
- 10 dag miękkiego masła;
- 10 dag drobnego cukru pudru.
Mus:
- 56 g karmelowego batonika (np. Daim);
- 5 dag kremowego serka Philadelphia;
- 5 dag serka mascarpone.
Przygotowywanie karmelowo-czekoladowego deseru zacznij od rozkruszenia czekolady Toblerone.
Następnie stop ją w kąpieli wodnej i utrzyj z masłem. Zmiksuj jajka z cukrem i połącz z przesianą mąką oraz ostudzoną, płynną czekoladą. Ułóż papilotki na blaszce i do połowy napełnij ciastem. Następnie umieść w formach pokruszony batonik i dopełnij ciastem do ¾ objętości papilotek. Rozgrzej piekarnik do 220°C i piecz przez 15 minut.
Aby przygotować mus, stop pokruszony batonik karmelowy w kąpieli wodnej. Utrzyj razem serkami i zmiksuj z ostudzoną masą karmelowo-czekoladową. Przy pomocy szprycy z gwiaździstą końcówką nałóż mus na ostudzone babeczki i gotowe!
Co sądzisz o tym przepisie? Podziel się z nami swoimi wrażeniami!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze