MUFFINY - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 2 jaja, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka.

Jak przyrządzić?

Nagrzewamy mocno piekarnik. Teraz siekamy czekoladę na kawałki (drobniejsze się rozpuszczą, a większe będą do gryzienia), mieszamy wszystkie składniki suche, potem mieszamy wszystkie składniki mokre, zlewamy jedne z drugimi i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Teraz należałoby mieć blachę do muffinów, ale równie dobrze mogą być przygotowane foremki chociażby z folii aluminiowej. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy w 2/3 ciastem. Wrzucamy do piekarnika i zostawiamy tam, aż ciasto urośnie i stanie się ciemnobrązowe. Jeżeli wyciągniemy muffiny za wcześnie, to będą w środku surowe, natomiast jeżeli za późno, to spód się spali.Po pierwszej nieudanej blasze kolejne wyszły mi już idealnie. Moim zdaniem jest to jedno z najprostszych ciast na świecie. Gdy jedna znajoma miała urodziny (w akademiku), przygotowałam tort muffinowy, wylewając ciasto muffinowe do tortownicy. Jedynym problemem było to, że strasznie długo musiało leżeć w piekarniku, ale wyszło świetne. Poza czekoladą można dodać rodzynki lub owoce, tylko trzeba uważać, żeby ciasto nie stało się zbyt wodniste.

Potrzebne przybory:

miski do wymieszania składników, blaszki, blacha bądź papierowe foremki

Uwagi:

Przepis nie jest mój, wklejam go tak, jak był wcześniej - zanim zniknął z nieznanych mi powodów. Nie będąc w domu i nie mając przepisu, musiałam upiec inne babeczki, które były zwykłymi gniotami. Te są naprawdę świetne i potwierdzali to wszyscy, którzy je wypróbowali.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autore_w_u

MUFFINY: Podobne przepisy

MUFFINY: wypróbuj również

Muffiny – apetyczne, pękate babeczki

... Słodkie - czekoladowe, orzechowe, z wiśniami czy bananami lub wytrawne z warzywami i mięsem. Są małe, pękate i niezdrowe, ale po wyjęciu prosto z pieca nikt się nie oprze. Oto przepis na pyszne muffiny – nieduże babeczki podawane głównie w ...

dawno temu

Waniliowe bezglutenowe muffiny

... Muffiny o smaku waniliowym to pyszny i lekki deser dla każdego. Jak przyrządzić ten bezglutenowy przysmak? ... Muffiny o smaku waniliowym to pyszny i lekki deser dla każdego. Jak przyrządzić ten bezglutenowy przysmak? Składniki muffinów: 3/4 ...

dawno temu

Marchewkowe muffiny

... na marchewkowe babeczki? Takie ciasteczka to słodka dawka witamin, więc warto spróbować! Jak brzmi przepis na muffiny? Przygotuj:  - 250 g mąki,  - 1 łyżkę sody do pieczenia,  - pół szklanki otrąb ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... czego powstaną bananowo-jabłkowe muffiny z żurawiną! Składniki: 3 dojrzałe banany,1 jabłko,1 szklanka suszonej żurawiny,1 jajko,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka soli,½ szklanki mąki pszennej,½ cukru ... wysmaruj olejem blachę do pieczenia ...

dawno temu

Sezamie otwórz się!

... z jego wykorzystaniem. Na początek propozycja śniadaniowa czyli muffiny kukurydziane z sezamem. Do mleka nadzadzą się idealnie – Moje Wypieki Jeśli nie masz pomysłu na obiad to być może pokusisz ...

dawno temu

Przekąski w podróży

... i banany. Autorzy polecają też fast foody poniżej 550 kalorii: śniadania z McDonalda (jajecznica, muffiny, sok pomarańczowy), kanapki z Subwaya, piersi kurczaka z KFC (z sałatką cole slaw i kolbą ... też upiec muffiny. Albo zabrać owoce, które ...

dawno temu

Przekąski w stylu „Mexican”

... szaszłyki po meksykańsku – Można gościom Na koniec niecodzienna propozycja w postaci meksykańskich muffin – Słodko i wytrawnie Czy takie pyszności przekonują Was do zgłębienia tajników tej kuchni? ...

dawno temu

Porzeczkowe przepisy

... muffiny z porzeczkami Grillowane bakłażany z zielonym sosem i porzeczkami Sernik z czarnymi porzeczkami Wieprzowina z czarnymi porzeczkami Porzeczkowy chutney Ciasto kokosowo-porzeczkowe ...

dawno temu

5 najgorszych przegryzek! Uważaj, nie utyj!

... wiele do życzenia. Są produkowane z przetworzonego białego ryżu, a wszelkie dodatki smakowe to nic innego jak wiele gramów soli i cukru w naszym ciastku, które podnoszą ciśnienie krwi. 185855. Muffiny jagodowe ...

dawno temu

Zdrowe muffinki

... rozpuścić w mleku, a dopiero potem połączyć go z innymi składnikami. Dobrze będą też smakować marchewkowe muffiny z otrębami.  ...

dawno temu

Przesolone

... zapotrzebowania na sól. Biskwity, ciasteczka, wafle - w pojedynczym biskwicie może być do 0.25 g soli, ciastko typu muffin zawiera więcej soli niż porcja słonych orzeszków.Także niewielka ilość ...

dawno temu

Piekielny śledzik

... piekiełko, obdarowywani przez panią domu na drogę drobnym upominkiem oraz własnoręcznie wypieczonymi muffinami. No dobrze, i niech mi teraz ktoś wytłumaczy, po co ludzie - zamiast zacisnąć zęby i przetrzymać ...

dawno temu

Powiązane Tematy