Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 2 jaja, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka.
Jak przyrządzić?
Nagrzewamy mocno piekarnik. Teraz siekamy czekoladę na kawałki (drobniejsze się rozpuszczą, a większe będą do gryzienia), mieszamy wszystkie składniki suche, potem mieszamy wszystkie składniki mokre, zlewamy jedne z drugimi i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Teraz należałoby mieć blachę do muffinów, ale równie dobrze mogą być przygotowane foremki chociażby z folii aluminiowej. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy w 2/3 ciastem. Wrzucamy do piekarnika i zostawiamy tam, aż ciasto urośnie i stanie się ciemnobrązowe. Jeżeli wyciągniemy muffiny za wcześnie, to będą w środku surowe, natomiast jeżeli za późno, to spód się spali.Po pierwszej nieudanej blasze kolejne wyszły mi już idealnie. Moim zdaniem jest to jedno z najprostszych ciast na świecie. Gdy jedna znajoma miała urodziny (w akademiku), przygotowałam tort muffinowy, wylewając ciasto muffinowe do tortownicy. Jedynym problemem było to, że strasznie długo musiało leżeć w piekarniku, ale wyszło świetne. Poza czekoladą można dodać rodzynki lub owoce, tylko trzeba uważać, żeby ciasto nie stało się zbyt wodniste.
Potrzebne przybory:
miski do wymieszania składników, blaszki, blacha bądź papierowe foremki
Uwagi:
Przepis nie jest mój, wklejam go tak, jak był wcześniej - zanim zniknął z nieznanych mi powodów. Nie będąc w domu i nie mając przepisu, musiałam upiec inne babeczki, które były zwykłymi gniotami. Te są naprawdę świetne i potwierdzali to wszyscy, którzy je wypróbowali.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | e_w_u |