MUFFINY - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 2 jaja, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka.

Jak przyrządzić?

Nagrzewamy mocno piekarnik. Teraz siekamy czekoladę na kawałki (drobniejsze się rozpuszczą, a większe będą do gryzienia), mieszamy wszystkie składniki suche, potem mieszamy wszystkie składniki mokre, zlewamy jedne z drugimi i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Teraz należałoby mieć blachę do muffinów, ale równie dobrze mogą być przygotowane foremki chociażby z folii aluminiowej. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy w 2/3 ciastem. Wrzucamy do piekarnika i zostawiamy tam, aż ciasto urośnie i stanie się ciemnobrązowe. Jeżeli wyciągniemy muffiny za wcześnie, to będą w środku surowe, natomiast jeżeli za późno, to spód się spali.Po pierwszej nieudanej blasze kolejne wyszły mi już idealnie. Moim zdaniem jest to jedno z najprostszych ciast na świecie. Gdy jedna znajoma miała urodziny (w akademiku), przygotowałam tort muffinowy, wylewając ciasto muffinowe do tortownicy. Jedynym problemem było to, że strasznie długo musiało leżeć w piekarniku, ale wyszło świetne. Poza czekoladą można dodać rodzynki lub owoce, tylko trzeba uważać, żeby ciasto nie stało się zbyt wodniste.

Potrzebne przybory:

miski do wymieszania składników, blaszki, blacha bądź papierowe foremki

Uwagi:

Przepis nie jest mój, wklejam go tak, jak był wcześniej - zanim zniknął z nieznanych mi powodów. Nie będąc w domu i nie mając przepisu, musiałam upiec inne babeczki, które były zwykłymi gniotami. Te są naprawdę świetne i potwierdzali to wszyscy, którzy je wypróbowali.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autore_w_u

MUFFINY: Podobne przepisy

MUFFINY: wypróbuj również

Muffiny – apetyczne, pękate babeczki

... Słodkie - czekoladowe, orzechowe, z wiśniami czy bananami lub wytrawne z warzywami i mięsem. Są małe, pękate i niezdrowe, ale po wyjęciu prosto z pieca nikt się nie oprze. Oto przepis na pyszne muffiny – nieduże babeczki podawane głównie w ...

dawno temu

Waniliowe bezglutenowe muffiny

... Muffiny o smaku waniliowym to pyszny i lekki deser dla każdego. Jak przyrządzić ten bezglutenowy przysmak? ... Muffiny o smaku waniliowym to pyszny i lekki deser dla każdego. Jak przyrządzić ten bezglutenowy przysmak? Składniki muffinów: 3/4 ...

dawno temu

Marchewkowe muffiny

... na marchewkowe babeczki? Takie ciasteczka to słodka dawka witamin, więc warto spróbować! Jak brzmi przepis na muffiny? Przygotuj:  - 250 g mąki,  - 1 łyżkę sody do pieczenia,  - pół szklanki otrąb ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... czego powstaną bananowo-jabłkowe muffiny z żurawiną! Składniki: 3 dojrzałe banany,1 jabłko,1 szklanka suszonej żurawiny,1 jajko,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka soli,½ szklanki mąki pszennej,½ cukru ... wysmaruj olejem blachę do pieczenia ...

dawno temu

Sezamie otwórz się!

... z jego wykorzystaniem. Na początek propozycja śniadaniowa czyli muffiny kukurydziane z sezamem. Do mleka nadzadzą się idealnie – Moje Wypieki Jeśli nie masz pomysłu na obiad to być może pokusisz ...

dawno temu

Przekąski w podróży

... i banany. Autorzy polecają też fast foody poniżej 550 kalorii: śniadania z McDonalda (jajecznica, muffiny, sok pomarańczowy), kanapki z Subwaya, piersi kurczaka z KFC (z sałatką cole slaw i kolbą ... też upiec muffiny. Albo zabrać owoce, które ...

dawno temu

Porzeczkowe przepisy

... muffiny z porzeczkami Grillowane bakłażany z zielonym sosem i porzeczkami Sernik z czarnymi porzeczkami Wieprzowina z czarnymi porzeczkami Porzeczkowy chutney Ciasto kokosowo-porzeczkowe ...

dawno temu

Przekąski w stylu „Mexican”

... szaszłyki po meksykańsku – Można gościom Na koniec niecodzienna propozycja w postaci meksykańskich muffin – Słodko i wytrawnie Czy takie pyszności przekonują Was do zgłębienia tajników tej kuchni? ...

dawno temu

5 najgorszych przegryzek! Uważaj, nie utyj!

... wiele do życzenia. Są produkowane z przetworzonego białego ryżu, a wszelkie dodatki smakowe to nic innego jak wiele gramów soli i cukru w naszym ciastku, które podnoszą ciśnienie krwi. 185855. Muffiny jagodowe ...

dawno temu

Zdrowe muffinki

... rozpuścić w mleku, a dopiero potem połączyć go z innymi składnikami. Dobrze będą też smakować marchewkowe muffiny z otrębami.  ...

dawno temu

Przesolone

... zapotrzebowania na sól. Biskwity, ciasteczka, wafle - w pojedynczym biskwicie może być do 0.25 g soli, ciastko typu muffin zawiera więcej soli niż porcja słonych orzeszków.Także niewielka ilość ...

dawno temu

Powiązane Tematy