Składniki:
- 1 szklanka przecieru jabłkowego (utarte jabłka na drobnych oczkach)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 12,5 dag margaryny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 0,5 łyżeczki goździków mielonych
- bakalie wg uznania (np. rodzynki, orzechy włoskie pokrojone, skórka pomarańczowa usmażona z cukrem)
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
1. Przecier jabłkowy, cukier, margarynę, bakalie i przyprawy zagotować ok. 10 min. Ostudzić.
2. Dodać żółtka, mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem.
3. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do reszty ciasta, delikatnie mieszając.
4. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej wysoką i wąską). Wlać ciasto do formy.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200oC aż ciasto będzie ciemne. Pozostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia.
6. Zimne posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Tarka, mikser lub trzepaczka do ubicia piany, brytfanka, paier do pieczenia (koniecznie bo się nie przypali i potem łatwo jest wyciągnąć z formy).
Uwagi:
Ja nigdy nie zostawiam go w piekarniku żeby ostygło. Pozostawiam go tam na jakieś 10 min i wyciągam, ale nie z foremki bo upadnie. Jak jest zimne to dopiero można wyjąć z brytfanki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | kja |