Składniki:
- 4 jaja,
- 1 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. mąki tortowej,
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- 1,5 łyżki kakao,
- 1 słoiczek majonezu Hellmans Babuni (250ml).
Jak przyrządzić?
Zółtka utrzeć z cukrem, dodać majonez, aromat i ubić na pulchną pianę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.Oddzielić 1/4 ciasta i dodać kakao.Resztę podzielić na 2 części.Jedną wylać do formemi przełożyć ciastem z kakaem i pozostałym jasnym ciastem.Piec ok. 50 min.Można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Justyna |