Składniki:
- 500g wiśni,
- 3/4 szklanki mleka,
- 100g zmielonych orzechów laskowych,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżka miodu,
- 9 łyżek cukru,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- 450g mąki,
- 100g posiekanych orzechów laskowych,
- 150g masła lub margaryny,
- 150g twarogu,
- 6 łyżek oleju,
- sól,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do formy,
- cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować(6 łyżek odlać). Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą, miód, 2 łyżki cukru, cynamon, wymieszać tak by nie było grudek. 200g mąki zagnieść z posiekanymi orzechami, 4 łyżkami cukru i tłuszczem, pokruszyć i wstawić do lodówki. Twaróg połączyć z olejem, odlanym mlekiem, 3 łyżkami cukru i szczyptą soli, dodać resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Blachę 25x40cm wysmarować tłuszczem i wykleić ciastem. Na ciasto nałożyć warstwę orzechowej masy a następnie wydrylowane wiśnie. Wierzch posypać kruszonką.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Piec 35 minut w temperaturze 180*C.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |