Wiosenne placuszki – garść pomysłów
DAMIESA • dawno temuPożywne przekąski, nie wymagające dużo pracy, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Takie są właśnie placki, samodzielnie przyrządzić mogą nawet Ci, którzy kucharzyć dopiero zaczynają. Na nadchodzącą wiosnę polecam Wam te warzywne.
Oto moje propozycje:
Placki z cukinii
Składniki:
2 cukinie
2 marchewki
3 jajka
1 cebula
150 gram chudego twarożku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
olej
Warzywa ścieramy na tarce i łączymy ze starta marchewką, wcześniej zeszklonej cebulką, twarożkiem i szczypiorkiem. Dodajemy jajka i doprawiamy przyprawami. Następnie z powstałej masy formujemy placki i kładziemy kolejno na rozgrzanej patelni. Smażymy az do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Placki dyniowe
Składniki:
Miąższ z dyni
2 jajka
1,5 łyżki masła
Garść migdałów lub orzechów
ok. 20 dag maki
Sól i pieprz
Syrop klonowy
Miąższ z dyni mieszamy z jajkami, mąką oraz dodajemy szczyptę soli, orzechy, lub migdały. Smażymy do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy z syropem klonowym. W wersji bardziej aromatycznej możemy użyć jako drugiego składnika imbiru i placki podawać np. z sosem czosnkowym
Placki warzywne
Składniki:
4 ziemniaki,
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 czerwona papryka
4 łyżki mąki
2 jajka
ziarno słonecznika
sól, pieprz
Składniki trzemy na tarce, łączymy z jajkami, mąką i przyprawami i smażymy na złoty kolor. Podajemy z maślanką.
Placki serowe z ogórkiem
1 ogórek zielony
20 dag sera żółtego
20 dag mąki
natka pietruszki
Olej
Szczypta proszku do pieczenia
4 jajka
sól, pieprz
Masę przygotowujemy tak, jak w poprzednim przepisie. Jako przystawka sprawdzi się tutaj sos pomidorowy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze