Sk艂adniki:
- 0,5 kg maki,
- szczypta soli,
- 0,5 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 lyzka oleju,
- 2 lyzki czarnuszki,
- mleko,
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Do miski wlac okolo 0.5 szklanki mleka, wsypac cukier, cukier waniliowy, szczypte soli, wlac olej i wymieszac. Wsypac make i proszek mieszac lyzka, dodac czarnuszke. Wyrobic na gladkie i miekkie ciasto. Jezeli ciasto jest za twarde dodac mleka, jezeli jest zamiekkie to dodac maki. Ciasto odstawic na kilka godzin. Nastepnie ciasto rozwalkowac, pokroic na sredniej wielkosci kwadraty i smazyc na rozgzanym oleju z obydwu stron. Cieply osiar lepiej smskuje z naturalnym miodem.
Jak podawa膰?
Najlepiej z miodem,ze wzgledy na czarnuszke. Czarnuszka jest dobrym lekiem na wszystko,lecz zawsze musi byc spozywana z miodem poniewaz obniza poziom krwinek czerwonych w organizmie.
Uwagi:
Ciasto na osiar lepiej wyrobic i pozostawic na noc w temperatuze pokojowej,aby po usmazeniu byl miekszy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Monika |