Jemeński osiar - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,5 kg maki,
- szczypta soli,
- 0,5 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 lyzka oleju,
- 2 lyzki czarnuszki,
- mleko,
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia.

Jak przyrządzić?

Do miski wlac okolo 0.5 szklanki mleka, wsypac cukier, cukier waniliowy, szczypte soli, wlac olej i wymieszac. Wsypac make i proszek mieszac lyzka, dodac czarnuszke. Wyrobic na gladkie i miekkie ciasto. Jezeli ciasto jest za twarde dodac mleka, jezeli jest zamiekkie to dodac maki. Ciasto odstawic na kilka godzin. Nastepnie ciasto rozwalkowac, pokroic na sredniej wielkosci kwadraty i smazyc na rozgzanym oleju z obydwu stron. Cieply osiar lepiej smskuje z naturalnym miodem.

Jak podawać?

Najlepiej z miodem,ze wzgledy na czarnuszke. Czarnuszka jest dobrym lekiem na wszystko,lecz zawsze musi byc spozywana z miodem poniewaz obniza poziom krwinek czerwonych w organizmie.

Uwagi:

Ciasto na osiar lepiej wyrobic i pozostawic na noc w temperatuze pokojowej,aby po usmazeniu byl miekszy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
AutorMonika

Jemeński osiar: Podobne przepisy

Jemeński osiar: wypróbuj również

Powiązane Tematy