Składniki:
- gotowy makaron lasagne i 40 dkg sera żółtego.
Farsz:
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1/4 selera (niedużego),
- sos pomidorowy (kartonik),
- 60dkg miesa mielonego wieprzowo wołowego.
Sos beszamelowy:
- szklanka mleka,
- łyżka masła,
- mąka,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Cebule pokroić w kosteczkę i następnie podsmażyc, tak aby się zeszkiła. Nastepnie marchewkę i seler zetrzeć na tarce dodać do cebuli i podsmażyc. Gdy warzywa zmiękną dodajemy mięso i dalej smażymy tak aby mieso zarumieniło się, wtedy wlewamy sos pomidorowy i odrobinę wody. Dodajemy przyprawy(sól, papryka, pieprz, bazylia, oregano) według gustu. Tak przygotowany sos dusimy pod przykryciem)przez 40-60 min. W tym czasie przygotowujemy makaron, choć producenci zapewniają, że makoron nie wymaga gotowania, ja z własnego doswiadczenia wiem ,że lepiej jest go lekko obgotować (ok.10 plastrów). Następnie aby makaron się nie skleił nalezy go rozłozyć, każdy plaster oddzielnie. Na tarce ścieramy ser. Gdy skończymy możemy zająć się sosem beszamelowym, który jest najtrudnieszy i należy uważać aby nie zrobiły się w nim krupy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąke, sól i gałke muszkatołwą, tak aby dokładnie wymieszała się z masłem, potm wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzmy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencje kremu. Gdy przygotujemy wszystkie składniki możemy zacząć przekładać makaron w naczyniu żaroodpornym lub brytwance. Układamy plaster makaronu, następnie smarujemy go sosem beszamelowy, nakładmy farsz mięsny i posypujemy serem. Tak nakładmy kilka warstw i na sam koniec na ostatni plaster makaronu nakładamy grubszą warstwę sera żółtego. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do srednio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min. tak aby stopił się ser i tłuszcz zaczął wrzeć).SMACZNEGO
Potrzebne przybory:
Dwie patelnie, rondelek, tarka, rózga, brytwanka lub naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Pokrojoną w porcje stawiając na talerzu.
Uwagi:
Jest to ptrawa pracochłonna, ale jej smak wynagradza nam włożony w nią trud, przedewszystkim jest bardzo syta i napewno ilością podaną w przepisie naje się 5 osób.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | CAROLLA |