Sk艂adniki:
- 3 litry wody,
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- 1,5 kg flaczkow wolowych (koperty),
- 300-500 g kosci wolowych lub wieprzowych na zupe,
- 4-5 marchewek,
- 1 por,
- 1/2 selera (ok. 300-400 g),
- 1 duza cebula,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 4-5 ziaren pieprzu.
Skladniki na doprawienie do smaku:
- 0,5 litra wody,
- 8 lyzek maki,
- 2 lyzki slodkiej papryki w proszku,
- 1 lyzka ostrej papryki w proszku,
- 3 lyzki bulionu warzywnego,
- 1 lyzka pieprzu ziolowego,
- 1 lyzeczka pieprzu czarnego (zmielonego),
- 1 lyzka przyprawy kuchennej (Vegeta),
- 1 lyzka przyprawy w plynie (Maggi),
- 4 lyzki majeranku.
Jak przyrz膮dzi膰?
Flaczki starannie umyc i natrzec sola. Wlozyc do gotujacej sie wody i gotowac na srednim ogniu przez 15-20 minut. Proces powtorzyc 2-3 krotnie. Nastepnie wyjac je z wody i ostudzic, a wode wylac. Flaczki pokrajac na cienkie paski. Do duzego garnka nalac 3 litry zimnej wody, dodac marchew, por, cebule, liscie laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, 2 kostki bulionu warzywnego, kosc na zupe i pokrajane flaczki.Gotowac na srednim ogniu. Gdy warzywa sa miekkie, wyjac je na talerz, por wyrzucic, a marchew, cebule i seler dokladnie rozdrobnic widelcem i odstawic na bok. Flaczki gotowac dalej. Gdy sa miekkie, dodac uprzednio rozdrobnione warzywa. Do 0,5 litra zimnej wody dodac 8 lyzek maki, dokladnie wymieszac i zagescic flaczki. Doprowadzic do wrzenia i wylaczyc piec, pozostalymi skladnikami doprawic do smaku.
Potrzebne przybory:
Duzy garnek, najlepiej teflonowy.
Jak podawa膰?
Flaczki podawac tradycjonalnie, z pieczywem i szklaneczka chlodnego, dobrego piwa.
Uwagi:
Czy flaczki nam smakowaly? mozemy powiedziec tylko wtedy gdy po ich zjedzeniu przyjdzie nam apetyt na szklaneczke dobrego, chlodnego piwa, nie bedac wcale piwoszem albo piwoszka. :-)) Smacznego!!!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Autor | Arnold |