Składniki:
30 dkg mięsa od szynki, 2 marchewki, pietruszka, seler, 3 ziemniaki, duża cebula, łyżka papryki mielonej ostrej, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól, łyżka smalcu, pół szklanki śmietany, żółtko, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w kostkę i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte na grubej tarce marchew, pietruszkę i seler. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Kiedy ma lekko złoty kolor dodajemy paprykę w proszku i przez chwilę smażymy. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy rozrobioną z żółtkiem śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Uwagi:
Paprykę należy smażyć bardzo krótko, żeby tylko lekko ściemniała, wtedy zupa będzie mieć ładniejszy kolor. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy "zahartować" rozrabiając ją najpierw z niewielką ilością zupy. Zupa po dodaniu śmietany powinna gotować się krótko. Ilość mięsa, warzyw i przypraw można dostosować do własnych upodobań.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Autor | sonyyya |