Składniki:
1 kg ziemniaków, 2 pętka dobrej kiełbasy - schab lub boczek mile widziany:), 1 spora cebula, 1 czerwona papryka, 20 dag pieczarek, kostka sera żółtego.
Przyprawy:
czosnek, sól, przyprawa gyros, pieprz ziołowy, olej.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy lub dobrze myjemy jeżeli są młode, kroimy w plasterki i pieczemy aż się zezłocą na oleju. Na długiej patelni podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbasę następnie dodać pokrojona w ćwiartki cebule, paprykę oraz pieczarki(ja nie dodaję do tego oleju, ponieważ tłuszcz z kiełbasy wystarczy). Gdy wszystko zrobimy, przekładamy na przemian ziemniaki oraz kiełbasę z warzywami posypując czosnkiem, solą, przyprawą gyros oraz pieprzem ziołowym. Tak aż do wyczerpania się składników. Na koniec posypujemy startym serem, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 30 min. Najlepiej piec pod przykryciem.
Potrzebne przybory:
Nóż, patelnia, naczynie żaroodporne (lub garnek bez plastikowych rączek).
Jak podawać?
Najlepiej prosto z pieca. Zapiekankę można podawać z sałatką, która składa się z mrożonej sałaty, pomidora ogórka oraz sosu ze szczypiorkiem odrobiną oleju soli oraz pieprzu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 5 |
Kaloryczność | wysoooka:) |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | edyta2266 |