Sałata ze śmietaną

Przepis kulinarny
Sałata ze śmietaną Zobacz 2 zdjęcia

Zaczęła się prawdziwie letnia sałata. Przyrządźmy ją w tradycyjny sposób. Znakomicie komponuje się z kurczakiem po polskui wszelkimi tradycyjnie przyrządzonymi mięsami. Sporo kalorii, jeśli użyjemy "prawdziwej", czyli dość tłustej śmietany.

Składniki:

- 1 główka sałaty majowej,
- 1/2 pojemnika śmietany (zaw. tłuszczu do wyboru),
- sól, pieprz, cukier,
- 1/2 cytryny,
- koperek.

Jak przyrządzić?

1) Sałątę dokładnie myjemy i osuszamy listki. Większe liście szarpiemy na mniejsze części palcami. Wkładamy do miski.

2) Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną do właściwego smaku. Dla każdego proporcje tych przyprawbędą różne. Sos musi stać się po prostu pyszny.

3) Śmietanę wylewamy na sałatę i mieszamy całość dłońmi. Dodajemy posiekany koperek.

Jak podawać?

Zaraz po doprawieniu sałaty sosem śmietanowym. Do tak przyrządzonej sałaty najlepiej podawać oddzielne talerzyki na jarzynę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt4 zł

Sałata ze śmietaną: Podobne przepisy

Sałata ze śmietaną: wypróbuj również

Powiązane Tematy