Zaczęła się prawdziwie letnia sałata. Przyrządźmy ją w tradycyjny sposób. Znakomicie komponuje się z kurczakiem po polskui wszelkimi tradycyjnie przyrządzonymi mięsami. Sporo kalorii, jeśli użyjemy "prawdziwej", czyli dość tłustej śmietany.
Składniki:
- 1 główka sałaty majowej,
- 1/2 pojemnika śmietany (zaw. tłuszczu do wyboru),
- sól, pieprz, cukier,
- 1/2 cytryny,
- koperek.
Jak przyrządzić?
1) Sałątę dokładnie myjemy i osuszamy listki. Większe liście szarpiemy na mniejsze części palcami. Wkładamy do miski.
2) Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną do właściwego smaku. Dla każdego proporcje tych przyprawbędą różne. Sos musi stać się po prostu pyszny.
3) Śmietanę wylewamy na sałatę i mieszamy całość dłońmi. Dodajemy posiekany koperek.
Jak podawać?
Zaraz po doprawieniu sałaty sosem śmietanowym. Do tak przyrządzonej sałaty najlepiej podawać oddzielne talerzyki na jarzynę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 4 zł |