Składniki:
1 litr mleka, szklanka śmietany 18%, 4 jajka, szklanka cukru pudru, zapach śmietankowy, kostka masła, herbatniki, 2 galaretki, truskawki lub brzoskwinie z puszki.
Jak przyrządzić?
Masa serowa:
Wymieszać jajka ze śmietaną, mleko zagotować. Gdy zacznie wrzeć, dolać do niego jajka i śmietanę. Ponownie doprowadzić mleko do wrzenia i czekać aż śmietana z jajkami zacznie się warzyć i tworzyć serek. W międzyczasie kilkakrotnie mieszać. Zawartość przelać na gęste sito i najlepiej odczekać minimum 3 godziny aż serek dobrze odsiąknie. Odciśnięty serek utrzeć z kostką masła i dodać zapach śmietankowy. Tak powstałą masę włożć do tortownicy wyłożonej herbatnikami. Na masie serowej ułożyć truskawki lub inne owoce, zalać galaretkami.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje zimny.
Uwagi:
Herbatniki na spód najlepiej pokruszyć lub zmielić i dodać do nich odrobinę roztopionego masła i wysypać na dno tortownicy. Wstawić na chwilę do lodówki i poczekać aż zastygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | POISON |