Sk艂adniki:
1 litr mleka, szklanka 艣mietany 18%, 4 jajka, szklanka cukru pudru, zapach 艣mietankowy, kostka mas艂a, herbatniki, 2 galaretki, truskawki lub brzoskwinie z puszki.
Jak przyrz膮dzi膰?
Masa serowa:
Wymiesza膰 jajka ze 艣mietan膮, mleko zagotowa膰. Gdy zacznie wrze膰, dola膰 do niego jajka i 艣mietan臋. Ponownie doprowadzi膰 mleko do wrzenia i czeka膰 a偶 艣mietana z jajkami zacznie si臋 warzy膰 i tworzy膰 serek. W mi臋dzyczasie kilkakrotnie miesza膰. Zawarto艣膰 przela膰 na g臋ste sito i najlepiej odczeka膰 minimum 3 godziny a偶 serek dobrze odsi膮knie. Odci艣ni臋ty serek utrze膰 z kostk膮 mas艂a i doda膰 zapach 艣mietankowy. Tak powsta艂膮 mas臋 w艂o偶膰 do tortownicy wy艂o偶onej herbatnikami. Na masie serowej u艂o偶y膰 truskawki lub inne owoce, zala膰 galaretkami.
Jak podawa膰?
Najlepiej smakuje zimny.
Uwagi:
Herbatniki na sp贸d najlepiej pokruszy膰 lub zmieli膰 i doda膰 do nich odrobin臋 roztopionego mas艂a i wysypa膰 na dno tortownicy. Wstawi膰 na chwil臋 do lod贸wki i poczeka膰 a偶 zastygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | POISON |