Składniki:
1,5 litra rosołu lub wywaru mięsnego, ew.kostki rosołowe, 25 dag. namoczonej poprzedniego dnia fasoli "jaś", pęczek botwinki, 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w ósemki, 1/4 główki białej kapusty grubo poszatkowanej, 10 dag wydrylowanych wiśni, 3-5 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka mąki, koperek, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Gotujemy w wywarze namoczoną fasolkę z listkiem laurowym, kiedy jest już prawie ugotowana, dodajemy poszatkowaną kapustę, a po 5-10 min. pokrojoną botwinkę, pomidory i wiśnie. Wszystko gotujemy do miękkości. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta - uzupełnić wodą. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, rozmieszać, wlać do zupy. Przed podaniem posypać koperkiem. Jeżeli ktoś lubi - można barszcz doprawić odrobiną cukru i octu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Gabi621 |