Barszcz ukraiński - kresowy

Przepis kulinarny

Składniki:

1,5 litra rosołu lub wywaru mięsnego, ew.kostki rosołowe, 25 dag. namoczonej poprzedniego dnia fasoli "jaś", pęczek botwinki, 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w ósemki, 1/4 główki białej kapusty grubo poszatkowanej, 10 dag wydrylowanych wiśni, 3-5 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka mąki, koperek, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak przyrządzić?

Gotujemy w wywarze namoczoną fasolkę z listkiem laurowym, kiedy jest już prawie ugotowana, dodajemy poszatkowaną kapustę, a po 5-10 min. pokrojoną botwinkę, pomidory i wiśnie. Wszystko gotujemy do miękkości. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta - uzupełnić wodą. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, rozmieszać, wlać do zupy. Przed podaniem posypać koperkiem. Jeżeli ktoś lubi - można barszcz doprawić odrobiną cukru i octu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje6-8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł
AutorGabi621

Barszcz ukraiński - kresowy: Podobne przepisy

Barszcz ukraiński - kresowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy