Bajaderki (autor Mama Nelsona) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
500 gr mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 gr cukru, margaryna (cała), 2 jajka, szczypta soli.

Reszta obowiązkowa:
3 łyżki kakao, 2 szklanki mleka, jakiś likierek (rum) - łyżeczka lub olejek (kilka kropli). Reszta wg uznania, lub tego co akurat jest w szafce, ja dodaję: wiórki kokosowe około 3/4 szklanki, pokrojone drobno daktyle, rodzynki (sparzone), 3 łyżki dżemu porzeczkowego, polewa czekoladowa.

Jak przyrządzić?

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z margaryną dodać resztę - zagnieść. Schłodzić w lodówce, wylepić blaszkę (tą większą) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 min w temp. 180 stopni. Upieczone, lekko przestygnięte pokruszyć drobniutko do miski, dodać resztę. Na koniec wlać mleko. Zagnieść. Masa powinna być kartoflana i klejąca. Maczać ręce w odrobinie wody i formować kulki. Ja formuję trochę mniejsze od nektarynki. Włożyć do lodówki, żeby zastygły. Później maczać w polewie czekoladowej i obtaczać wg uznania. Ja obtaczam w wiórkach kokosowych. Znajomi myślą, że są ze sklepu. Smak idealny. Wychodzi ok. 32 bajaderek. Są bardzo sycące.

Uwagi:

Generalnie bajaderki słyną z tego, że jak komuś nie uda się ciasto (obojętnie czy kruche czy biszkopt - byle słodkie) to można je wykorzystać do robienia bajaderek. Jeśli chcemy zrobić od podstaw, polecam wykorzystanie ciasta kruchego (takiego jak spód od jabłecznika).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje32
AutorMama Nelsona

Bajaderki (autor Mama Nelsona): Podobne przepisy

Bajaderki (autor Mama Nelsona): wypróbuj również

Powiązane Tematy