Składniki:
1 kg ogórki kiszone, po pół kg dwa rodzaje ryb słodkowodnych i morskich, 1 kg cebuli, słoik 0,30 oliwki czarne i zielone oraz kapary, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, kostka (0,25kg) masła dobrego, 1 litr bulionu drobiowego, zielona pietruszka posiekana.
Jak przyrządzić?
Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy na maśle na złoto, przekładamy do dużego garnka odcedzając masło. Na tym samym maśle (jeśli mało, dokładamy) smażymy ogórki starte na tarce o dużych oczkach tzw. buraczanej. Gdy ogórki zmienią kolor na jaśniejsze, dodajemy je do garnka ze smażoną cebulą, wsypujemy oliwki i kapary oraz listki laurowe. Wlewamy połowę bulionu i wkładamy surowe, umyte i pokrojone na spore kawałki ryby. (ja nie kroję tylko rwę ) Gotujemy 20-25 minut na niedużym ogniu mieszając od czasu do czasu i jeśli za gęsta dolewamy bulionu. Zupa musi mieć konsystencję dosyć gęstą. Dodajemy zieloną pietruszkę posiekaną, sól, pieprz do smaku. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Tarka, patelnia, garnek, nóż.
Jak podawać?
Dobre są talerze-miski.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 litry |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | ...graza... |