Składniki:
4 pętka kiełbasy (może być śląska lub inna), 1 papryka czerwona, 1 zielona, 1 pomarańczowa, 1 żółta, 4-5 cebul, 4-5 średnie pomidory, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka musztardy, keczup.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Wydłubujemy gniazda z papryk i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Pomidory kroimy w bardzo grube cząsteczki. Najpierw dusimy cebulę i dodajemy pokrojone papryki. Można osobno poddusić kiełbaskę, a potem dodać ją do cebulki i papryki. Wszystko razem dusimy około 5 minut - nie przesadzić, aby się nie zrobiła papka:) Do wszystkiego dodajemy pomidory, dusimy jeszcze wszystko około 15 minut. Na końcu doprawiamy według uznania. Ja dodaję sól, pieprz, łyżeczkę musztardy stołowej, trochę keczupu łagodnego oraz łyżeczkę cukru. Zagotowujemy wszystko i próbujemy:)
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia.
Uwagi:
Można zwiększy ilość składników w zależności na ile osób robimy leczo i na ile dni:) Kolor papryk można wybierać według uznania:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Agata |