Leczo (autor Agata)

Przepis kulinarny

Składniki:

4 pętka kiełbasy (może być śląska lub inna), 1 papryka czerwona, 1 zielona, 1 pomarańczowa, 1 żółta, 4-5 cebul, 4-5 średnie pomidory, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka musztardy, keczup.

Jak przyrządzić?

Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Wydłubujemy gniazda z papryk i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Pomidory kroimy w bardzo grube cząsteczki. Najpierw dusimy cebulę i dodajemy pokrojone papryki. Można osobno poddusić kiełbaskę, a potem dodać ją do cebulki i papryki. Wszystko razem dusimy około 5 minut - nie przesadzić, aby się nie zrobiła papka:) Do wszystkiego dodajemy pomidory, dusimy jeszcze wszystko około 15 minut. Na końcu doprawiamy według uznania. Ja dodaję sól, pieprz, łyżeczkę musztardy stołowej, trochę keczupu łagodnego oraz łyżeczkę cukru. Zagotowujemy wszystko i próbujemy:)

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia.

Uwagi:

Można zwiększy ilość składników w zależności na ile osób robimy leczo i na ile dni:) Kolor papryk można wybierać według uznania:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł
AutorAgata

Leczo (autor Agata): Podobne przepisy

Leczo (autor Agata): wypróbuj również

Powiązane Tematy