Proste i zdrowe leczo
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuLeczo. Smak tego pysznego dania z papryki chodzi za tobą od kilku dni. Ale ten tłusty wywar, kaloryczna kiełbasa i mięso… Jest rozwiązanie tego problemu! Możesz w bardzo krótkim czasie i przy niewielkim wysiłku przygotować pyszne leczo warzywne, a jeśli nie możesz oprzeć się mięsnej pokusie, dodać do niego zdrowe mięso z indyka. Sprawdź, jak przygotować dietetyczne leczo.
Składniki, których potrzebujesz:
- 2 cebule,
- 3 średnie papryki,
- 2 pomidory,
- kilka pieczarek,
- 2 niewielkie cukinie,
- 5 łyżek oliwy,
- sól,
- sos pomidorowy,
- ewentualnie mały filet z indyka
Jak to wykonać?
Krok 1: Jeśli nie rezygnujesz z mięsa, przygotuj indyka wcześniej. Umyj fileta, a następnie pokrój go w drobną kostkę i podsmaż na oliwie.
Krok 2: Pokrój cebulę i podszklij ją na patelni.
Krok 3: Paprykę, pieczarki, pomidory i cukinię pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Wymieszaj i duś warzywa pod przykryciem do miękkości.
Krok 4: Do warzyw dodaj przygotowanego indyka.
Krok 5: Dopraw leczo do smaku.
Krok 6: Warzywa powinny puścić sok i stworzyć sporą ilość sosu. Jeśli jednak lubisz pomidorowy smak, dodaj do lecza nieco sosu pomidorowego.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze