Składniki:
1 puszka groszku, 1 kg cebuli, 1 kg pieczarek, 1 kg dobrej kiełbasy, słoik przecieru pomidorowego lub keczupu, sól, pieprz, oregano, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Do dużego garnka wsypujemy groszek wraz z wodą, wstawiamy na mały ogień i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i szklimy ją na patelni. Kiedy będzie miękka, przekładamy ją do garnka z groszkiem i dolewamy wody, tak aby przykryć cebulę. Cały czas garnek ma być na ogniu. Tak samo postępujemy z pieczarkami i kiełbasą, czyli kroimy na średnio drobne kawałki, smażymy na patelni i przekładamy do garnka. Kiedy wszystkie składniki mamy już w garnku, dodajemy przecier pomidorowy lub keczup (według uznania), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, doprowadzamy do wrzenia. Jeżeli konsystencja będzie rzadka, wówczas możemy zrobić zaklepkę z wody i z mąki i możemy zagęścić potrawę. Prosty przepis, ale gwarantuję, że leczo jest smaczne.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, nóż, drewniana łyżka
Uwagi:
Potrawy wychodzi dużo, dlatego można zmniejszyć ilość i zrobić wszystkiego po pół kilograma, ale z całą puszką groszku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Justyna |