Półmisek serów - pyszna przekąska
OLIWKA . • dawno temuJeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien wyglądać półmisek serów?
Krok 1
Przede wszystkim nie kupuj serów wcześniej niż 3 dni przed planowaną imprezą. Jeśli chcesz podać sery pleśniowe, to pamiętaj, że nie lubią niskiej temperatury.
Krok 2
Sery warzone możesz przechowywać w lodówce w pojemniku na warzywa, w oryginalnym opakowaniu lub w folii aluminiowej.
Krok 3
Wyjmij ser z lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem.
Krok 4
Jak kroić sery? Sery pleśniowe kroi się ukośnie, sery duże i trójkątne kroi się w trójkąty, sery kwadratowe w formie stożka czy piramidy powinnaś pokroić tak samo, jakbyś kroiła tort. Małe serki wystarczy przekroić na pół. Sery, które mają konsystencję kremu najwygodniej kroi się gorącym, suchym nożem.
Krok 5
Napółmisku serów powinno być przynajmniej pięć ich rodzajów. Oczywiście należy podać do nich również bagietki lub krakersy.
Krok 6
Do serów świetnie pasuje wino. Najczęściej serwuje się wino czerwone, ale zasada mów, że do serów o delikatnym smaku podajemy wino lekkie, może być różowe wytrawne lub półwytrawne. Ostre sery pleśniowe można podawać z winem białym i czerwonym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze