Zabajone - przepis
DAMIESA • dawno temuTen tradycyjny włoski deser to specjał, którego przygotowanie jest ekspresowe i nie zajmie nam wiele czasu. Osoby będące na diecie przestrzegam jednak, że ten gęsty słodki sos jest dość kaloryczny. W średniej wielkości pucharku mamy bowiem aż około 500 kcal.
Przepis na zabaglione jest bardzo prosty. Podstawą jest przygotowanie jajecznej masy. Aby ją wykonać należy połączyć żółtka z cukrem, (tak jak na tradycyjny kogel-mogel), dodać sok z cytryny oraz cynamon. Następnie, umieszczając miskę w garnku z wrzącą wodą podgrzać na parze, tak aby jajko się nieco ścięło i zwiększyło swoją objętość. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego sosu.
Do mieszanki w trakcie podgrzewania dodaj czekoladę, wino lub słodki likier, nie przerywając mieszania (aby ułatwić sobie zadanie, można użyć miksera lub trzepaczki).
Zabaglione będzie świetnie smakować z truskawkami oraz udekorowane rodzynkami. Podając deser w pucharkach można go także polać ulubionym słodkim sosem np. o smaku toffi oraz z dodatkiem świeżych fig. Dobrym pomysłem będzie także serwowanie tego słodkiego specjału wraz z biszkoptami, herbatnikami czy waflowymi rurkami.
Deser zabaglione można podawać zarówno w wersji „na ciepło”, jak i lekko schłodzone w kompozycji z lodami.
Polecam!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze