Deska serów
DAMIESA • dawno temuSerowe przekąski to rarytas często podawany do wina, czy jako starter do wybranych potraw w restauracji. Czy jednak wiesz, czym się cechują poszczególne gatunki i z jakimi daniami smakują najlepiej? Jeśli nie – pora nadrobić tą praktyczną wiedzę.
Oscypek – uzyskiwany z mleka owczego. Produkowany jest w postaci wrzecionowatych bloków z ozdobnym odciśnięciem regionalnego wzorku, a następnie wędzony. Najlepiej smakuje z grilla. Ze względu na intensywnie słony smak najlepiej spożywać go w małych porcjach np. pokrojony w małe plasterki.
Brie – cechuje go miękka konsystencja, biało-żółte zabarwienie i delikatna skórka pleśniowa. To odmiana francuskiego sera podpuszczkowego. Doskonale smakuje w winem czerwonym. Ten rodzaj sera często wzbogacany jest przyprawami takimi jak: zioła, pieczarki, orzechy włoskie czy papryka, a także czarny pieprz.
Mimolette– pozyskiwany z mleka krowiego. To ser półtwardy o lekko słodkim smaku. Charakterystyczne jest jego intensywne zabarwienie, wręcz pomarańczowego koloru. Mimolette świetnie nadaje się do pokreślenia smaku win.
Valbon Rouge – cechuje go czerwona skórka i intensywny smak. Pokrojony w małe trójkąciki będzie świetnym uzupełnieniem degustacji wina czerwonego.
Pamiętajmy o zasadzie podawania serów do win: do tych twardych pasować będą wina czerwone, a do miękkich serów pleśniowych te lżejsze, np. półwytrawne czy różowe. Smak serów owczych zaś świetnie podkreśli aromat wina słodkiego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze