Gatunki sera
DAMIESA • dawno temuUlubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te najpopularniejsze i podpowiemy z czym smakują najlepiej.
Sery pleśniowe
Wytwarzany z mleka i podpuszczki. Białokremowy ser pokryty zielonkawoniebieskim nalotem. Tak najkrócej można by opisać ten rodzaj sera. Świetnie nadają się do sałatek, ale równie dobrze sprawdzają się dodane do sosów czy lekko stopione np. na pizzy. Doskonale pasują jako przystawka do win czerwonych i białych. Najpopularniejsze to np. Brie, Roquefort czy Camembert.
Sery twarde
Zwane też podpuszczkowymi. Dojrzewają długo i wymagają wielu etapów produkcji. Cechuje je twarda żółta powłoka. Np. ementaler, parmezan czy cheddar. Wykorzystujemy je np. do kanapek, lasagne czy mięs.
Sery topione
Uzyskuje się je topiąc sery żółte z masłem, mlekiem lub śmietanką. Zazwyczaj wzbogacane są dodatkami takimi jak: szynka, zioła, pieczarki, cebula, papryka, salami czy przyprawami takimi jak oregano czy pieprz. Dobrze smakują podawane do piwa.
Sery kozie
Produkowane z mleka koziego. Powinny mieć gładką, białą powierzchnię o równomiernym zabarwieniu. Doskonale smakują podane do tostów i zapiekanek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze