Ciasto z rabarbarem i kruszonką
KAROLINA • dawno temuNiektórymi darami natury dzięki umiejętnemu przechowywaniu możemy cieszyć się przez cały rok. Jednak istnieje dość szeroka grupa owoców i warzyw, które występują w świeżej postaci tylko sezonowo. Co prawda producenci żywności starają się, abyśmy zawsze mogli w każdej chwili sięgnąć po czerwone pomidory, jednak nadal pozostaje wiele zastrzeżeń co do znajdujących się w nich wartości odżywczych. W jaki sposób zatem najlepiej komponować swoją dietę, by była ona jak najbardziej korzystna dla naszego zdrowia? Wystarczy, że w trakcie sezonu, kiedy mamy dostęp do produktów najlepszej jakości, będziemy starać się je wykorzystywać w najszerszym zakresie. Oprócz przygotowywania różnego rodzaju przetworów dających nam możliwość przypomnienia sobie smaku świeżych truskawek, ogórków albo aromatycznego koperku, powinniśmy pomyśleć o tym, jak wykorzystać te produkty na co dzień. Jednym z sezonowych warzyw, które warto jest uwzględnić w trakcie planowania dań jest nieco zapomniany rabarbar. Posiada on niezwykle ciekawy smak, będący ciekawą odmianą kulinarną. Poświęć chwilę i przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się więcej na temat rabarbaru, a także nauczyć się piec ciasto z jego udziałem.
Właściwości rabarbaru
Rabarbar jeszcze do niedawna był bardzo często stosowany w kuchni polskiej. Z czasem pojawienia się owoców egzotycznych został jednak nieco odsunięty w cień. Warto jednak od czasu do czasu zrezygnować z jedzenia bananów, ananasów albo kiwi i włączyć to niezwykłe warzywo do diety. Dlaczego rabarbar powinien znaleźć się w naszej kuchni? Co prawda nie posiada on zbyt wielu wartości odżywczych, a jego nadmierne spożywanie może wypłukiwać wapń z organizmu, jednak posiada on wyjątkowy kwaskowaty smak doskonale sprawdzający się w trakcie upalnych dni. Na deser z rabarbarem na pewno powinny skusić się osoby nieprzepadające za zbyt słodkim, a nawet mdłym smakiem. Możemy go jeść w różnych postaciach. Świetnie smakuje na surowo z dodatkiem cukru, lecz także wiele osób ceni sobie smak kompotu przygotowanego na jego bazie. Oprócz tego w łatwy sposób możemy upiec ciasto z rabarbarem, które na pewno przypadnie do gustu twoim najbliższym. Poza tym rabarbar warto jest dodać do soków, by przełamać ich słodki smak, a wielbiciele domowych alkoholów mogą z łatwością przygotować wyśmienite wino. Jednak najprostszym sposobem na przekonanie się do tego warzywa jest upieczenie pysznegociasta z rabarbarem. Zapoznając się z poniższym przepisem, nie tylko dowiesz się, jak zrobić wypiek z omawianym warzywem, lecz także poznasz tajemnicę przyrządzania kruszonki do ciasta.
Przepis na ciasto rabarbarowe
Do przygotowaniaciasta rabarbarowego z kruszonką będziesz potrzebowała następujących składników:
- ½ kg rabarbaru,
- 2½ szklanki mąki,
- 1½ szklanki cukru,
- 150 g masła,
- 3 jajka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Rabarbar obieramy, a następnie kroimy na niewielkie krążki. Kolejnym krokiem jest ubicie białek z dodatkiem szczypty soli. Następnie, delikatnie mieszając, dodajemy do nich 1 szklankę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz 2 szklanki cukru. Teraz wystarczy dodać jeszcze żółtka i cynamon. Tak przygotowane ciasto delikatnie mieszamy z rabarbarem i przelewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem. Kolejnym krokiem jest zrobienie kruszonki z ½ szklanki mąki, ½ szklanki cukru i 50 g masła. Wszystkie te składniki ucieramy, a kiedy połączą się, kruszymy je na wierzch ciasta. Ciasto rabarbarowe pieczemy w temperaturze 180°C przez 50–60 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze