Poznaj 4 najsmaczniejsze przepisy na rewelacyjne gofry!

Gofry to doskonały w smaku, lekki i chrupiący deser. Jestem przekonana, że gdy przechodzisz obok cukierni, w której roznosi się zapach pieczonych gofrów, nie potrafisz się oprzeć i kupujesz tę słodycz. A może wolałabyś, żeby ten cudowny aromat unosił się w twoim domu? Na pewno twoja rodzina będzie zachwycona kiedy przygotujesz im smaczne gofry!

Jak zrobić doskonałe ciasto na gofry?
Ciasto gofrowe po upieczeniu powinno mieć idealnie kruchą konsystencję. Do jego przygotowania potrzebne ci będą 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 2 jajka oraz szczypta soli.

Jak połączyć składniki na gofry?
Na początek oddziel białko jaja od żółtka. Białka ubij na sztywną masę w oddzielnym naczyniu. Żółtka połącz z resztą składników i miksuj je do momentu uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Na koniec dodaj do niego białka i delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Gofry piecz w gofrownicy przez ok. 2–3 minuty.
Klasyczne gofry z bitą śmietaną i owocami
To chyba najbardziej popularne połączenie składników na gofrach. Możesz wykorzystać do tego celu gotową bita śmietanę lub zrobić ją samodzielnie w domu. Na wierzch połóż ulubione owoce, np. truskawki, brzoskwinie czy jagody. W okresie zimy możesz sięgnąć po owoce kandyzowane z puszki.

Gofry czekoladowo-owocowe
Jeżeli uwielbiasz połączenie czekolady z owocami, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Na wierzch gofra połóż plasterki banana i całość polej płynną czekoladą. Jeśli chcesz wzbogacić smak gofra to możesz go wcześniej posmarować masłem orzechowym. Zgodzisz się ze mną, że dzięki takiemu połączeniu składników gofr zyskuje niezwykły smak?
Gofry z syropem klonowym
Zaraz po wyciągnięciu gofra z gofrownicy polej go syropem klonowym lub miodem. Na wierzch nałóż plaster masła i odczekaj, aż rozpłynie się po całym gofrze. Wprawdzie to dosyć kaloryczna wersja, ale niewątpliwie smaczna.
I jak ci smakują takie gofry?
SMACZNE GOFRY
Jak je przyrządzić?

Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze