Chleb pełnoziarnisty
OLIWKA . • dawno temuChleb pełnoziarnisty, po taki właśnie trzeba sięgać najczęściej. By mieć pewność, że znajdują się w nim tylko najlepsze składniki, warto przygotować wypiek w domu. Nie wymaga to wcale wiele pracy, zwłaszcza jeśli zna się przepis na chleb bez wyrabiania.
Przygotuj:
- 3 szklanki ciepłej wody
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- łyżkę drożdży instant lub 2 łyżki świeżych drożdży
- łyżkę oleju
- łyżkę cukru
- łyżkę octu winnego
- łyżkę soli
- pestki dyni do dekoracji
1. Rozpuść drożdże w odrobinie wody z cukrem. Odczekaj 10 minut.
2. Po tym czasie wymieszaj zaczyn z pozostałą wodą, octem i olejem.
3. Do jednolitej masy wsyp mąkę pełnoziarnistą i dokładnie wszystko wymieszaj. Żadna grudka nie może przetrwać.
4. Już prawie zrobiłaś chleb. Dodaj teraz mąkę pszenną oraz sól i znów dokładnie połącz składniki.
5. Przykryj pyszny chleb domowy i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
6. Posmaruj formy, w których będzie pieczony chleb, oliwą. Podziel ciasto i włóż do naczyń. Zrób delikatne nacięcia i posyp wypiek ulubionymi ziarnami. Jeśli masz czas, pozwól, by chleb domowej roboty rósł jeszcze 30 minut.
7. Teraz możesz już śmiało włożyć go do piekarnika na 50 minut. Ustaw 190 stopni. Jeśli chcesz użyć termoobiegu wystarczy 180 stopni i 35 minut. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze