Lazania z mięsem mielonym
OLIWKA . • dawno temuLazania z mięsem to świetny pomysł na pyszny obiad. Najsmaczniejsze będzie mięso drobiowe, na przykład z indyka. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami i oczywiście specjalnym makaronem, by powstała wyjątkowa potrawa, która odpowiada nawet największym niejadkom.
Przygotuj:
- pół kilograma mięsa mielonego
- 12 plastrów lazanii
- 3 pomidory
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 40 dag sera żółtego
- sos beszamelowy
1. Lazania z mięsem i pieczarkami, ale pychota. Zacznij od zeszklenia posiekanej cebuli na oliwie.
2. Dodaj mięso mielone i duś je na małym ogniu pod przykryciem.
3. Przepis na lazanię nie jest skomplikowany. Wrzuć teraz pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano. Chwilę podgotuj potrawę, by zgęstniała.
4. Osobno uduś pieczarki.
5. Ugotuj makaron do lazanii. Plastry się nie posklejają, jeśli dolejesz do wody nieco oleju.
6. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: makaron, pieczarki, mięso mielone, plastry żółtego sera i sos beszamelowy. Polej pyszne danie sosem i posyp startym żółtym serem.
7. Piecz lazanię z pieczarkami 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze