Często zdarza nam się kupić chleb, który przypomina nadmuchaną watę, na drugi dzień nie nadaje się do jedzenia, szybko pleśnieje. Tymczasem prawdziwy domowy chleb jest nie tylko długo świeży, ale i bardzo zdrowy. Najlepszy jest na zakwasie, ale i bez niego upieczemy prawdziwy chleb. Chleb z mąki żytniej jest zwarty, cięższy, zjemy go mniej niż chleba z polepszaczami i konserwantami, i będzie to z korzyścią dla naszej figury.
Składniki:
50 dag mąki żytniej,
50 dag mąki pszennej,
3 dag drożdży,
łyżeczka cukru,
1,5 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju,
3 szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami ciepłej wody.
Odstawić do wyrośnięcia.
Połączyć obie mąki.
Dodać olej, sól.
Zrobić wgłębienie w mące i wlać drożdże.
Powoli dolewać wodę, nie od razu całą ilość, pozwolić aby mąka wchłaniała ją.
Wyrabiać ciasto ręką, aż nie będzie się kleiło.
Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Ciasto wyłożyć na posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę i wyrównać powierzchnię za pomocą wilgotnej łyżki.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Piec chleb około godziny.
Pod koniec pieczenia rumianą już skórkę posmarować wodą, by była błyszcząca i chrupiąca.
Po upieczeniu chleb wyłożyć na lnianą ściereczkę i przekładać go raz na jedną, raz na drugą stronę, aby podczas stygnięcia odparowała woda i chleb nie był wilgotny.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |