Vol au vent - Przepis

Przepis kulinarny
Vol au vent Zobacz 7 zdjęć

Nie jest to danie kuchni codziennej. Rzadko podawane - ze względu na trudne do wykonania w domu ciasto francuskie.Dzisiaj ciasto możemy kupić w sklepie i pokusić się o przygotowanie tej potrawy w domu.Zapewniam was, że będzie znikać z talerzy wśród pomruków zadowolenia. Powinno przypaść do gustu wszystkimgościom, również tym wymagającym. Nie da się ukryć, że wymaga czasu i cierpliwości. Dla łasuchów jednaporcja może się okazać niewystarczająca.

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 30 dkg piersi kurzej ugotowanej wraz z rosołem (lub uduszonej w dość dużej ilości wody),
- 20 dkg pieczarek,
- 2 łyżki groszku zielonego,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 opakowania śmietanki 12%,
- cytryna,
- sól,
- biały pieprz,
- ew. 1/2 kieliszka białego wina (wytrawnego).

Jak przyrządzić?

Przygotowanie foremek z ciasta francuskiego:
1) Ciasto sprzedawane jest w formie zamrożonego, zwiniętego rulonu o grubości 5 mm.Z jednego opakowania możemy przygotować 5 foremek z przykrywkami o średnicy 9 cm.

2) Ciasto należy rozmrozić i rozłożyć płasko na stole. Trzeba przygotować sobie "wykrojniki"o dwóch wielkościach. jeden - o średnicy ok. 9 cm, drugi o 1 cm. mniejszy. Aby zrobić 1 foremkę musimy wyciąć z ciasta 3 duże kółka. Następnie w dwóch robimy mniejsze kręgi. Powstałe w ten sposób pierścienie (2 szt.), kładziemy na pierwsze duże kółko. Smarujemyje wcześniej rozbitym żółtkiem od spodu. Dociskamy lekko palcami w kilku miejscach. Na każdą foremkęprzypada jedna "czapeczka" (małe kółko) pozostała z wycinania.

3) Pozostałe z wykrawania ciasto składamy na siebie i wałkujemy na grubość 5 mm.Powinien dać się z tego wykroić jeden komplet kółek.

4) Wszystkie foremki i czapeczki smarujemy rozbitym jajkiem przed włożeniem do piekarnika.

5) Blachę smarujemy lekko tłuszczem, układamy delikatnie ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanegodo 180 st. C. Najpierw same foremki - na 10-12 min. Warto pilnować czasu. Szybko są upieczonei można łatwo przegapić moment, gdy są złote. Zdejmujemy je szybko i kładziemy do piekarnika"czapeczki", które będą się piekły jeszcze krócej.

6) Dno foremek na ogół podnosi się do góry, nieco wypełniając środki. Po ostygnięciu wyjmujemyczęść wybrzuszonego dna palcami. Nie sprawia to żadnego kłopotu, ponieważ ciasto zbudowanejest z cienkich "listkowanych" warstw i lekko się oddziela.

7) Tak przygotowane foremki odkładamy w spokojne miejsce, gdzie nie są narażone na żadne szkody.

Przygotowanie farszu:
1) Umyte pieczarki kroimy na drobne części. Wielkości ok. 1 cm. Smażymy je na maśle,aż się ładnie przyrumienią. Potem dodajemy pokrojone na podobną kostkę mięso z piersi kurzeji 2 łyżki groszku mrożonego. Dusimy je razem ok. 10 min.

2) Na drugiej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i, gdy staje się gorące, wsypujemy 1 łyżkę mąki.Gdy mąka stanie się lekko złocista, dolewamy wolno rosół z kury; ok. 3/4 szklanki. Mieszamy cały czas,aby konsystencja była gładka. Dolewamy wolno śmietankę i białe wino. Po delikatnym zagotowaniudokładamy przygotowane wcześniej mięso z pieczarkami i groszkiem.

3) Mieszamy delikatnie całość. Pora na doprawienie solą, cytryną i pieprzem. Gotujemy wszystkorazem jeszcze kilka minut na małym ogniu, uważająć by farsz nie stał się zbyt gęsty,pozbawiony oblepiającego wszystkie składniki sosu.

Całość:
1) Jeśli foremki były przygotowane wcześniej, tuż przed podaniem warto je podgrzać przez chwilę,zważając na fakt, że to bardzo łatwe do spalenia ciasto.

2) Do ciepłych foremek wkłdamy gorący farsz, dość czubato. Przykrywamy czapeczką i natychmiast podajemy.

Jak podawać?

Każdemu na talerzyk z nożem i widelcem. Warto podać jakąś delikatną sałatę do pełni smaku i ew. białe wytrawne wino.

Uwagi:

Posługujemy się tutaj gotowym ciastem francuskim, jakie jest w sprzedaży. Zrobienie tego typu ciasta w domujest trudne i pracochłonne.

Farsz jest bardzo delikatny w smaku. Dla zaostrzenia można dodać do niego kilka plasterków (pokrojonej w dość krótkie i cienkie paski) smacznej i wyrazistej w smaku wędzonej szynki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćwymagający
Porcje5
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt25 zł

Vol au vent: Podobne przepisy

Vol au vent: wypróbuj również

Jak zostałam au pair, czyli wszystko od początku

... Czy ktoś jeszcze nie słyszał o programie umożliwiającym naukę języka obcego za granicą w zamian za opiekę nad dziećmi, ukrytym pod wdzięczną nazwą Au Pair? Takie pomysły nigdy mnie specjalnie nie pociągały. Ja i opieka nad dziećmi? Nigdy w ...

dawno temu

"Kill Bill vol. 2", reż. Quentin Tarantino

... "Kill Bill vol. 2" zupełnie nie przypomina pierwszej części i dla zagorzałych fanów tejże może być niczym zdradziecki cios mieczem w plecy. Akcja i efektowne pojedynki zostały zastąpione ... Po obejrzeniu "Kill Bill vol. 2" okazuje się, że ...

dawno temu

"Uwolnij Łacha" już za tydzień!

... bez zbędnych wyrzutów sumienia... Do zobaczenia! PS A tak wyglądała czerwcowa impreza "Uwolnij Łacha vol.1", która zasiliła praski oddział PCK ubraniami i dodatkami o wadze 400 kg! Więcej na www.uwolnijlacha.blogsopt.com ...

dawno temu

Moje pierwsze amerykańskie Święta

... Jeśli ktoś jeszcze nie wiedział, że au pair mają również funkcję: krwiożerczy lodołamacz, to właśnie został poinformowany. Dostałam z rana polecenie, łopatę i kilof. I naprawdę, były większe ode ... 08.12.2003 Jeśli ktoś jeszcze nie wiedział, że ...

dawno temu

Pierwsze kroki na amerykańskiej ziemi

... Od przylotu do Stanów do spotkania host-rodziną dzieliło mnie jeszcze kilka dni w szkole treningowej usytuowanej we względnym pobliżu Nowego Yorku. Bezpośrednio z lotniska całą naszą grupę au-pairek ... się z moim przyjazdem. Tym samym moje ...

dawno temu

Powiązane Tematy