Spacerując po lesie znajdujemy ostatnie leśne poziomki. Przewyższają ogrodowe smakiem, a ich zapach jest niezrównany. Co zrobić z garstki poziomek zebranej podczas spaceru po lesie? Np.: herbatę z poziomkami na zimne już wieczory lub poranki. Lub sok (przepis poniżej przepisu na herbatę).
Składniki:
- garść leśnych poziomek,
- kilka listków mięty, kilka listków poziomek lub świeży napar czarnej, nie aromatyzowanej niczym herbaty.
Jak przyrządzić?
1) Kilka listków świeżej mięty oraz kilka listków poziomki zalewamy wrzątkiem i parzymy 3 min. pod przykryciem. Po tym czasie do kubka zaparzonej mięty wrzucamy kilkanaście umytych i pozbawionych szypułek poziomek i lekko słodzimy napar. Podajemy gorącą.
Zamiast mięty można przyrządzić świeży napar herbaty – niezbyt mocny – i dopiero dorzucić poziomki.
Jak podawać?
Gorącą.
Uwagi:
Jeśli poziomek było więcej, można się pokusić o zrobienie soku poziomkowego, którego odrobina wlana do herbaty zimowej będzie nas czarować wyjątkowym aromatem.
Poziomki obieramy z szypułek. Wsypujemy do butelki. Na wierzch sypiemy cukier; tylko tyle, by stworzył wierzchnią warstwę – niezbyt grubą. Postępujemy w ten sposób tak długo, jak długo znajdujemy poziomki. Butelkę stawiamy na słonecznym oknie. Przykrywamy szyjkę kawałkiem gazy. W ten sposób może stać ok. miesiąca. Po tym czasie powstały sok (bez owoców) zlewamy do czystej butelki. Przechowujemy w chłodnym, suchym miejscu. Sok ten ma dużą zawartość cukru, w związku z tym nie wymaga dodatkowych zabiegów. Ale jeśli chcecie mieć pewność, że się nie zepsuje, możecie go raz zagotować i ostudzony przelać do butelki.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |