Znakomicie rozgrzewający napój. Niegdyś popularny na polowaniach, kuligach i zabawach karnawałowych.Być może warto powtórzyć tę recepturę dzisiaj. Jeśli nie został wypity w całości, przelewamy go do butelkii zużywamy w miarę potrzeb. Najlepiej smakuje gorący.
Składniki:
- 1/4 litra miodu,
- 1 szklanka wody,
- 3-4 goździki,
- mały kawałek cynamonu,
- kawałek gałki muszkatołowej,
- kawałek laski wanilii,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- 1/2 litra spirytusu.
Jak przyrządzić?
1) Gotujemy wodę z miodem. Dodajemy przyprawy. Zagotowujemy wolno kilkakrotnie, po każdym razie odstawiającna chwilę z ognia. Ostatni raz studzimy go dłużej. Płyn powinien nabrać zapachu przypraw.
2) Ponownie stawiamy miód na ogniu. W gotujący się napar korzenno-miodowy wlewamy ostrożnie spirytus,uważając by nie pryskał w ogień. Odstawiamy z ognia.
Jak podawać?
Jeszcze gorący, ale oczywiście nieco ostudzony.
Uwagi:
Jak zawsze - smak tego trunku zależy od dobroci składników. Im lepszy miód, tym smaczniejszy cały trunek.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 50 zł |