Wyjątkowy smak. Atmosfera początku lata. Upalny czerwcowy dzień, obiad... Pierwsze osy zwabione słodyczą, pierwszy w tym sezonie kompot rabarbarowy.Chłodny. Gaszący pragnienie. Kwaskowatość i słodycz mieszają się w smaku nie do opisania.
Przygotowanie go trwa bardzo krótko. Jest odmianą w dobie rozmaitych gotowych, często zbyt słodkich napojów gaszących pragnienie.
Rabarbar to jedna z niewielu roślin sezonowych w czasach, gdy świeże jarzyny i owoce możemy kupować okrągły rok.Ciągle jeszcze spotykany w ogródkach. Malowniczy i trochę staroświecki.
Składniki:
- 5 łodyg rabarbaru niezbyt grubych,
- 1 szklanka cukru,
- skórka z jednej cytryny.
Jak przyrządzić?
1) Z umytego rabarbaru ściągamy za pomocą noża zewnętrzne włókna. Oczyszczone łodygi kroimy na nieduże kawałki długości ok. 4 cm.
2) W garnku gotujemy 2 litry wody i dodajemy cukier. Pocięty rabarbar parzymy ukropem, a następnie wkładamy do garnka z gotującym się syropem.
3) Gotujemy kilkanaście minut. Jeśli chcemy otrzymać kompot z ładnie wyglądającym owocem, to uważamy by rabarbar się nie rozgotował.Jednym słowem - pilnujemy go w ostatnich kilka chwilach gotowania. Po ugotowaniu możemy dodać otartą skórkę z 1 cytryny.
4) Wylewamy kompot do kompotiery i zostawiamy do schłodzenia.
Jak podawać?
W kompotierze lub od razu w kompotierkach.
Nie należy kompotu schładzać zbyt mocno. Za niska temperatura spowoduje kompletne zaniknięcie bardzo delikatnego smaku i zapachu.
Uwagi:
Jeśli po spróbowaniu kompot wyda się zbyt kwaśny - zawsze możemy go dosłodzić. Rabarbar to naprawdę baaardzo kwaśna roślinka.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 6 zł |