Przygotowanie tego przepisu zajmie niewiele czasu, gdy mamy wcześniej przygotowane risotto. (Polecam przepis z Czarnej Oliwki.) Całość lekka i bezpretensjonalna w smaku. Smak środka lata.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki tartej bułki,
- pieprz, sól,
- 4 łyżki oliwy,
- zielona pietruszka,
- sok z cytryny,
- risotto np. wg przepisu z Czarnej Oliwki.
Jak przyrządzić?
1) Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wycinamy miąższ ze środka zostawiając brzeg ok. 1 cm szerokości. Nacinamy delikatnie brzegi w kilku miejscach. Jeśli nie chcemy, by brzegi stały się ciemne - smarujemy je sokiem z cytryny. Skrapiamy oliwą i wkładamy na blasze wysmarowanej oliwą do piekarnika (180 st.C.) na 10 min.
2) W tym czasie siekamy skropiony cytryną miąższ z bakłażanów i czosnek. Smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą kilka minut , następnie dodajemy risotto, posiekaną pietruszkę i mieszamy dobrze. Doprawiamy solą i pieprzem.
3) Zwiększamy temperaturę piekarnika do ponad 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika bakłażany i napełniamy przygotowaną masą. Posypujemy wierzch tartą bułką i skrapiamy dość obficie oliwą. Zapiekamy ok. 15 min.
Jak podawać?
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 20 zł |