Wariacja na temat spaghetti - tym razem z naszym serem. Bryndza nie ustępuje swoim smakiem i wyrazistością serom zwykle używanym do tego dania.Zamiast parmezanu lub gorgonzoli - bryndza. Inny smak - ale zapewniam was, że znakomity. Danie szybkie i proste do wykonania. Jak wszystkie sosy serowe - sycące i dość kaloryczne.
Składniki:
- 1/2 opakowania spaghetti,
- 1 opakowanie śmietanki 12% (słodkiej),
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 kg bryndzy,
- kilka gałązek tymianku,
- oliwa.
Jak przyrządzić?
1) Spaghetti gotujemy tak jak zawsze. Tuż przed odlaniem makaronu zabieramy pół szklanki wody,w której jest gotowany. Może przydać się później do sosu.
2) W czasie gdy gotuje się makaron, rozpoczynamy przygotowanie sosu. Na patelnię z odrobiną oliwy wrzucamyrozdrobniony czosnek. Chwilę go podsmażamy, a następnie wylewamy śmietankę i zagotowujemy ją.
3) Do gotującej się śmietanki dokładamy bryndzę i mieszamy ją drewnianą łyżką. Czynimy tak, aż składniki staną sięjednolitą masę. Dodajemy tymianek wg uznania. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu do osiągnięcia konsystencji gęstego sosu.
4) Świeżo ugotowany makaron wrzucamy do naczynia, w którym przygotowywany był sos. Całość mieszamy starannie.
Jak podawać?
Podajemy natychmiast, wydając porcje od razu na ogrzane talerze. Sosy serowe szybko stygną i gęstnieją. Wierzch dania możnaudekorować odrobiną świeżej bryndzy i tymianku.
Uwagi:
Jeśli sos w trakcie przygotowania zanadto zgęstniał, rozrzedzamy go wodą z gotowania makaronu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 12 zł |