Zimowy przysmak. Bardzo łatwy do zrobienia. Lekki w smaku, choć w istocie kaloryczny. Witany ciepło przez domowników i... znikający z prędkością światła.
Składniki:
- 1 duża puszka moreli w syropie ( 500g),
- 3 jajka,
- 200g śmietanki słodkiej 30%,
- 90 g cukru pudru,
- 100 g mielonych migdałów,
- garść płatków migdałowych,
- masło do posmarowania formy,
- zapach waniliowy (opcjonalnie).
Jak przyrządzić?
1) Morele starannie osączamy z syropu. Formę do pieczenia (najlepiej taką, którą możemy podać potem na stół) smarujemy masłem. Układamy w niej ciasno morele – stroną przeciętą do góry.
2) Jajka ubijamy widelcem w misce, jak na omlet. Dodajemy (cały czas ubijając) śmietankę, cukier puder, mielone migdały i zapach waniliowy. Masa powinna stać się gładka. Zalewamy nią morele ułożone w formie.
3) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 st. C.) na ok. 30 min. Wyjmujemy, gdy masa jajeczna jest ścięta na całej powierzchni i ładnie przyrumieniona.
4) Na suchej patelni przyrumieniamy lekko płatki migdałowe i osypujemy nimi wierzch wyjętego deseru.
Jak podawać?
Na ciepło w formie, w której był zapiekany.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 16 zł |